Factcheck: Je weerstand boosten met extra vitamine C kan schadelijk zijn voor je nieren

Factcheck: Je weerstand boosten met extra vitamine C kan schadelijk zijn voor je nieren

Sinaasappels vol vitamine C

De redactie van Upd8 controleert regelmatig verschillende claims op hun betrouwbaarheid. Deze keer kijken we naar een uitspraak in een online artikel van de Telegraaf. In dit artikel wordt beweerd dat je weerstand boosten met extra vitamine C schadelijk kan zijn voor je nieren. Maar klopt dat wel?

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Op 26 oktober plaatst de Telegraaf een artikel op hun website. Het artikel geeft aandacht aan de functie van vitamine C. In het artikel adviseert de Telegraaf om niet blind naar vitamine C-supplementen te grijpen, omdat het binnenkrijgen van te veel vitamine C niet goed voor de gezondheid zou zijn. Hierbij doelen ze voornamelijk op de schadelijke gevolgen voor de nieren.

Nu de herfst begonnen is en de winter er alweer bijna aankomt, worden de dagen kouder en korter. Voor veel mensen is dit de reden om extra vitaminen te gaan slikken en zo hun weerstand te versterken. Vitamine C, ook wel ascorbinezuur, is volgens het Voedingscentrum de bekendste vitamine. Vitamine C werkt als antioxidant in het lichaam. Daarnaast is het essentieel voor de vorming van bindweefsel, het opnemen van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Dit meldt het Voedingscentrum. Vitamine C kan niet zelf worden aangemaakt door het lichaam en moet men dus binnenkrijgen via voedsel. Dit blijkt uit onderzoek. Vitamine C zit voornamelijk in fruit (citrusfruit, kiwi’s en bessen), groente en aardappelen.

“Veel mensen slikken meer vitamine C dan nodig. Ze denken dan dat ze gezonder worden als ze veel vitamine binnenkrijgen, maar dit hoeft natuurlijk niet altijd waar te zijn”, aldus het Voedingscentrum. De Telegraaf beweert bijvoorbeeld dat het boosten van de weerstand met extra vitamine C schadelijk zou kunnen zijn voor de nieren. Roos Masereeuw, hoogleraar Experimentele Farmacologie aan de Universiteit Utrecht, kan dit bevestigen: “Het binnenkrijgen van een overmaat aan Vitamine C is niet zonder risico’s en voornamelijk niet voor mensen met een gevoeligheid voor nierstenen.”  Vitamine C is een zure stof die door de nieren wordt uitgescheiden. Bij hoge doseringen neemt het risico op niersteenvorming toe, doordat vitamine C (ascorbinezuur) dan wordt omgezet in oxaalzuur. Oxaalzuur kan zich binden aan calcium. Er ontstaan dan kristallen die nierstenen genoemd worden. “Deze nierstenen kunnen schade aan niercellen verrichten en ontstekingen veroorzaken”, legt Masereeuw uit. Ook Martin de Borst, internist-nefroloog bij UMCG, bevestigt dat een te hoge dosering aan vitamine C schadelijk kan zijn: “Het oxaalzuur dat ontstaat kan inderdaad resulteren in nierstenen of kalkneerslag in de nieren. Dit kan schadelijk zijn. Mensen met kwetsbare nieren, zoals niertransplantatie patiënten, zijn hier het gevoeligst voor.”

Om te voorkomen dat vitamine C schade aanricht in de nieren, wordt er aangeraden om niet meer dan 1000 mg per dag binnen te krijgen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar ligt echter een heel stuk lager. Dit is namelijk zo’n 75 mg. Als de inname aan vitamine C iets hoger ligt, verlaat dit het lichaam via urine. Wanneer de hoeveelheid richting de 1000 mg gaat, neemt de kans op schadelijke klachten toe. In een sinaasappel (130 gram) zit zo’n 66 mg aan vitamine C. Bij het eten van één sinaasappel kom je dus al in de buurt van de ADH. Daarom is het vaak onnodig om daarbovenop nog extra vitamine C-supplementen te consumeren.

De bewering die de Telegraaf in hun artikel maakt klopt dus. Wanneer mensen een te hoge dosering aan vitamine C binnenkrijgen kan dit dus schadelijk zijn voor de nieren, doordat dit kan resulteren in  nierstenen of kalkaanslag in de nieren. Echter zijn hier vooral mensen met kwetsbare nieren gevoelig voor.

 

 

Over de auteur

Guusje van der Maat

Mijn naam is Guusje van der Maat (2005) en ik studeer aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb een brede interesse, maar ben voornamelijk geïnteresseerd in sport, muziek en maatschappelijke problemen. Met mijn brede interesse hoop ik de leukste en pakkendste nieuwtjes van Woerden naar buiten te brengen.