Chlamydia en gonorroe onder de loep

Chlamydia en gonorroe onder de loep

Pillen en een condoom.

De soa’s chlamydia en gonorroe zijn sterk in opkomst in Nederland, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Wat houden deze seksueel overdraagbare aandoeningen precies in? Een overzicht.

Zowel chlamydia als gonorroe is een soa die wordt veroorzaakt door een bacterie. Bij chlamydia veroorzaakt de bacterie infectie van de urinebuis, baarmoederhals, endeldarm of keel en kan zich uitbreiden naar de bijballen, baarmoeder of eileiders. De bacterie van gonorroe kan bij mannen voor infecties zorgen van de urinebuis, endeldarm, keel en bijballen. Vrouwen lopen het risico op infecties van de urinebuis, baarmoederhals, eileiders, keel en endeldarm.

Chlamydia is een van de meest voorkomende soa’s in Nederland en komt in verhouding vaker voor bij jongeren tot 25 jaar. In 2022 werd 69% van de chlamydia-infecties bij het Centrum Seksuele Gezondheid gevonden bij vrouwen of heteroseksuele mannen onder de 25 jaar. Chlamydia komt vaker voor bij heteroseksuele mannen en vrouwen dan bij mannen die seks hebben met mannen. “In 2022 hadden 24.684 mensen die zich lieten testen bij een Centrum Seksuele Gezondheid. Cijfers van de huisarts lopen een jaar achter. In 2021 werden door huisartsen ongeveer 39.600 chlamydiadiagnoses gesteld”, zo schrijft het RIVM op haar website.

Gonorroe komt vaker voor bij mannen die seks hebben met mannen dan bij heteroseksuele mannen en vrouwen. Dat geldt ook voor mannen die seks hebben met mannen en leven met hiv en mensen met een migratieachtergrond. “Sinds half 2022 zien we een stijging van het aantal jongvolwassenen met gonorroe. Het gaat vooral om jongeren onder de 25 jaar, iets meer bij heterovrouwen dan bij heteromannen. In 2022 hadden 10.600 mensen die zich op een soa lieten testen bij een GGD, gonorroe. Cijfers van de huisarts lopen een jaar achter. In 2021 stelden huisartsen ongeveer 12.700 gonorroediagnoses”, aldus het RIVM.

Over de auteur

Juriaan Kok

Juriaan Kok (Haarlem, 2002) is ooit verkozen tot beste radiopresentator van het Mediacollege Amsterdam. Het is daarom niet vreemd dat deze jongeman de studie Journalistiek heeft gekozen. Juriaan is al van jongs af aan geïnteresseerd in sport en hoopt later als sportverslaggever aan de slag te gaan.