FACTCHECK: ”de uitstoot van broeikasgassen is, sinds 1990, met 27% gedaald”

FACTCHECK: ”de uitstoot van broeikasgassen is, sinds 1990, met 27% gedaald”

Volgens Cor Pierik, van de politieke partij de Boer Burger Beweging (BBB), is de uitstoot van broeikasgassen flink gedaald. Op Twitter verklaard Pierik dan ook: ”Nou, ik heb de klimaatcijfers van de landbouw erbij gepakt. Tussen 1990 en nu is de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw met 27% gedaald!” We moeten, volgens Pierik, de boeren niet overal de schuld van blijven geven. De bewering die gedaan is, klopt bijna met een verschil van 1,4% , blijkt na een factcheck.  

Theorie

Het kabinet heeft, onder advies van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), afspraken gemaakt voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Deze afspraken zijn een overeenkomst tussen Nederlandse bedrijven en organisaties, waarmee de opwarming van de aarde beperkt moet worden. De IPCC zorgt ervoor dat overheden volledig wetenschappelijk geïnformeerd zijn en op basis van die adviezen zelf beleid kunnen doorvoeren. 

Nederland kan nog een hele grote sprong maken in het aantal maatregelen dat ze neemt om haar klimaatbeleid deugdelijk uit te kunnen voeren.  Als er wordt gekeken naar de hoeveelheid broeikasgassen die wordt uitgestoten in de landbouw, gaat het al snel over de veranderingen vanaf 1990. In vrijwel alle al gepubliceerde onderzoeken van het CBS is dit dan ook het basisjaar. Ook uit onderzoek van het CBS blijkt dat Nederland, in 1990, 33,0 megaton aan gassen loosde. Dit is in 2022, het laatst berekende jaar, afgenomen tot 24,5 megaton. Een goede afname in de hoeveelheid uitstoot van de gassen, maar zeker niet op het niveau dat de IPCC en de Nederlandse overheid willen zien. 

Hoogleraar Milieukunde en Duurzaamheid en oprichter van Milieu- en NatuurPlanbureau (thans PBL), Klaas van Egmond vertelt: ”De doelen van de overheid zijn alleen haalbaar als de boeren ook echt initiatief willen tonen. De bereidheid zie je eigenlijk nergens terug en als die bereidheid er niet is dan kan er niks veranderen.” In een verklaring aan persbureau ANP geeft  minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola van der Wal, aan dat het lastiger blijkt dan gedacht om de stikstof doelen te behalen. Ze vertelt, aan de NOS, dat de overheid aanvankelijk op schema lag, maar dat dit veranderde toen recent onderzoek aantoonde dat stikstof meer schade aanricht aan de natuur dan voorheen werd aangenomen.

In het klimaatplan van de Rijksoverheid wordt verduidelijkt dat er voor iedere groep, die broeikasgassen uitstoot, maatregelen komen. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat Nederland als collectief ten minste 55% minder CO2 uitstoot ten opzichte van het basisjaar 1990.  De doelstelling voor de landbouw is vastgesteld op 20,5 megaton, een afname van ongeveer 4 megaton van de huidige hoeveelheid aan uitstoting (Rijksoverheid.nl). Dit zal zeker een opgave worden, de grootste sprong in de afname die er tot nu toe gemaakt is, vond plaats tussen 1990 en 2000 met een afname van 4,5 megaton en hierna is het instabiel blijven schommelen, zoals te zien op het CBS. 

Egmond, gaat verder over de voorspelbaarheid van politici in het klimaatdebat en de niet extreem accurate cijfers die genoemd worden: ”Ik ben gewend aan politici die verkeerde cijfers gebruiken. Politieke partijen hebben een neiging om die cijfers om te buigen in hun eigen voordeel. Daar hebben wij te vuur en te zwaard tegen gestreden, maar het gebeurde toch. De cijfers kwamen de politiek dan niet uit. Wat Cor Pierik nu gedaan heeft, is iets wat mij heel erg bekend voorkomt. Dat de BBB cijfers niet precies vermeld omtrent de broeikasgassen van de landbouw verbaasd me niks.”

Conclusie

De claim ”de uitstoot van broeikasgassen is sinds 1990 met 27% gedaald” klopt bijna. Het daadwerkelijke getal komt vrij dichtbij, dus kan het genoemd worden tijdens het debat tussen de BBB en GroenLinks. De getallen moeten zo precies mogelijk zijn, zodat ze niet als misleidend opgevat kunnen worden. De broeikasgassen in megaton tussen 1990 en 2022 zijn met ongeveer 27% gedaald, dit is namelijk met 25,6% (afgerond 26%) gedaald. Ondanks dat de cijfers bijna dezelfde grootte hebben, zal het nog moeten blijken of Nederland zich niet in een lineaire lijn onder de bekritiseerde blikken van de bestuursleden werpt.

Over de auteur

Jaden Luna

Jaden Luna (2003) is een beginnende journalist aan de school voor journalistiek in Utrecht. De in Amsterdam geboren jongvolwassene wil zich graag ontwikkelen in de journalistiek omtrent de samenleving en zou zich graag willen verplaatsen over de hele wereld. Ze wil zich inzetten voor de minderbedeelden in de samenleving en wil over dit onderwerp ook veel schrijven.