Resomeren als nieuwe vorm van lijkbezorging

Resomeren als nieuwe vorm van lijkbezorging

Resomeren bij dieren

Resomeren komt er straks als vijfde lijkbezorging bij. Resomeren is op dit moment bij menselijke lichamen nog niet toegestaan. Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om dat toe te staan. De Gezondheidsraad heeft deze nieuwe vorm van lijkbezorging al goedgekeurd. Deze nieuwe methode zou duurzamer zijn dan andere methodes die er nu zijn zoals begraven en cremeren. “Het is nog maar afwachten of het echt duurzamer is”, vertellen Mara Punt- de Vries en Paula Reus-Beemster van Uitvaartbegeleidingmara.

“De groene naam uitvaart komt omdat het energiezuiniger is dan cremeren. Resomeren is daarnaast oplosbaar en richting het milieuvriendelijker. De vloeistof die namelijk gebruikt wordt kan weer geneutraliseerd worden en dit kan weer terug in het riool”, vertelt Punt-de Vries. “Daartegenover staat wel dat het middel wat voor resomeren wordt gebruikt, dat daar wel weer energie voor nodig is. Hoe groen het is, moeten we nog maar zien dus daar zijn we in afwachting van”, aldus Reus-Beemster. Het TNO heeft er onderzoek naar gedaan en uit het onderzoek blijkt dat bij resomeren rond de 14 procent van de energie nodig heeft die gebruikt wordt voor cremeren.

Resomeren moet nog wel bekender worden. Doordat het nieuw is, weten mensen er nog niet zo veel van af. Wel denken Punt-de Vries en Reus-Beemster dat er animo voor gaat zijn. “We denken wel dat er animo voor is, zodra er meer bekendheid is. Mensen denken misschien dat begraven koud is en cremeren weer te warm dus dan zou dit een goede tussenweg zijn. Ze vinden resomeren wellicht vriendelijker klinken. Het geeft misschien een zachtere uitstraling dan cremeren, vuur is toch hard. Je hebt natuurlijk de elementen: aarde, vuur en dus straks ook water erbij. Over tien jaar is resomeren misschien net zo gewoon als begraven”, aldus Punt-de Vries en Reus-Beemster.

Luister hier naar de audio-reportage over hoe resomeren te werk gaat bij mensen en dieren:

In deze audio-reportage wordt gebruik gemaakt van de volgende muziek:

Music: Frozen In Love [Full version] by MusicLFiles

Free download: https://filmmusic.io/song/11957-frozen-in-love-full-version

Licensed under CC BY 4.0: https://filmmusic.io/standard-license

 

Over de auteur

Anne Schuuring

Mijn naam is Anne Schuuring en ik ben eerstejaarsstudent journalistiek. Ik ben vooral geïnteresseerd in maatschappelijke en culturele onderwerpen. Na mijn studie lijkt het mij leuk om achter de schermen te werken bij tv-programma's.