Vrouwenhaat bemoeilijkt de weg naar een gendergelijke verdeling in de politiek

Vrouwenhaat bemoeilijkt de weg naar een gendergelijke verdeling in de politiek

Beeld: Jeroen van der Meyde

Er is veel over te doen; de diversiteit binnen bedrijven en de media, maar ook binnen de politiek. Suze Groeneveld van de SDAP was in 1918 de eerste vrouw in de Tweede Kamer en inmiddels worden van de 150 zetels 58 ingevuld door een vrouw. Maar dat is niet voldoende, volgens Marie-Anne van Reijen, oprichter van de sociale onderneming Meer Vrouwen in de Politiek.  

Van Reijen was zes jaar raadslid voor GroenLinks in Amsterdam. ‘Ik heb zelf te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag en uiteindelijk is die functie voor mij opgehouden,’ vertelt ze. Vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 organiseert ze een bijeenkomst voor vrouwelijke politici. ‘Dat was zo’n groot succes dat ik dacht: hier wil ik meer mee doen. Nu coachen we vrouwen die een soortgelijke situatie hebben meegemaakt of hun politieke vaardigheden willen vergroten en actief willen worden in de politiek.’ Op haar website beschrijft ze het belang van een gelijke verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke politici: ‘Een gendergelijke volksvertegenwoordiging is een voorwaarde voor een politieke cultuur die voor iedereen gelijk toegankelijk is. En wanneer vrouwen gelijk vertegenwoordigd zijn in de politiek, beslissen ze mee over alle beleidsterreinen en kunnen ze onderwerpen op de agenda zetten.’

Na de val van kabinet Rutte IV hebben een hoop politici hun vertrek aangekondigd. Volgens een artikel van RTL Nieuws staat de teller inmiddels op negentien vertrekkende politici, waaronder Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en natuurlijk Mark Rutte (VVD) zelf. ‘Een beeld dat vaak geschetst wordt is dat de politiek een harde wereld is en dat als je daar niet tegen kunt, je er niet thuishoort,’ zegt van Reijen. ‘Het zou mooi zijn als de uitstroom die we nu zien opgevat wordt als een signaal dat we iets aan de politieke cultuur moeten doen.’

Eén van de redenen dat het lastig is om de balans tussen mannelijke en vrouwelijke politici gelijk te trekken, is doordat vrouwelijke politici doorgaans vaker te maken krijgen met bedreigingen en (verbaal) geweld. Meer weten? Beluister deze audioreportage: 

Over de auteur

Marilene Vis

Mijn naam is Marilène Vis, journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben breed geïnteresseerd, maar het liefst verdiep ik mij in de parlementaire en internationale verslaggeving. Naast mijn artikelen op SvJ Media schrijf ik om de week een column voor nieuwsplatform Trajectum, waarin ik situaties uit mijn leven als Utrechtse student deel.