Van hovenier tot buschauffeur: carrièreswitch in trek bij oud-topsporters

Van hovenier tot buschauffeur: carrièreswitch in trek bij oud-topsporters

Fatima Moreira de Melo in haar tijd als profhockeyster. Tegenwoordig is ze actief als onder meer actrice, presentatrice en zangeres.

Tal van ex-topsporters vallen na hun profcarrière in een zwart gat of gaan als trainer of analist door in hun sport. Dan zijn er ook nog diverse oud-sporters die het roer omgooien en een nieuwe identiteit ontwikkelen. Upd8 zet vijf ex-topsporters op een rijtje die ná de topsport een carrièreswitch hebben gemaakt.

  1. Patrick Paauwe

Via PSV, De Graafschap en Fortuna Sittard streek hij in 1998 neer bij Feyenoord: Patrick Paauwe. In De Kuip beleefde de voormalig centrumverdediger enkele hoogtepunten, zoals de UEFA Cup-winst in 2002. Na zijn periode in Rotterdam-Zuid stond hij nog onder contract bij Valenciennes, Borussia Mönchengladbach en VVV-Venlo. De oud-mandekker heeft ook nog vijf interlands voor het Nederlands elftal op zijn naam staan. In 2011 kwam er een einde aan zijn voetballoopbaan.

Van 2013 tot 2017 was Paauwe werkzaam in de jeugd van PSV. In 2020 liet hij de voetbalwereld achter zich en begon hij een nieuw leven als hovenier. “Fysiek werk en lekker buiten, dat ligt me wel”, zo vertelde Paauwe vorig jaar mei in gesprek met de NOS. “En ik heb toch ook best nog wat jaartjes getraind, ook mijn eigen jongens. Dus ik heb mijn taak wat dat betreft wel volbracht.”

  1. Don Diego Poeder

Nederlands kampioen zwaargewicht in 1992 en 1993, zilver op het EK-zwaargewicht in 1993, wereldkampioen op World Boxing Union in 1997 en Nederlands kampioen cruisergewicht in 2005. Dat zijn de titels die voormalig topbokser Don Diego Poeder in zijn prijzenkast heeft staan.

Sinds kort is Poeder in Rotterdam werkzaam als buschauffeur. Eind april, toen Poeder nog in opleiding, ging RTV Rijnmond een dagje met de oud-bokser op pad. “Ik kijk er naar uit om zelfstandig de weg op te gaan. Ik vond het rijden in het begin heel spannend, maar die spanning is steeds minder. Maar ik beschouw dit ook als topsport. Ik wil dit daarom ook blijven doen”, zo klonk het vanuit de twaalf meter lange DL Electric.

  1. Fatima Moreira de Melo

Ze speelde 257 officiële interlands voor de Nederlandse hockeyploeg, nam driemaal deel aan de Olympische Spelen en speelde diverse EK’s en WK’s. Fatima Moreira de Melo mag met recht een levende hockeylegende genoemd worden. In 2009 hing ze haar hockeyschoenen aan de wilgen.

Na haar sportieve loopbaan zat ze zeker niet stil. Van presenteren tot acteren en van zingen tot modellenwerk: Moreira de Melo is een soort Rupsje Nooitgenoeg. Ook keerde ze terug in de sportwereld, namelijk als professioneel poker.

  1. Epke Zonderland

“…en dan is allesbeslissend de afsprong, de afsprong, de dubbelsalto, de Flying Dutchman en hij staat, hij staat, het is ongekend. Epke Zonderland heeft hier de oefening van zijn leven geturnd!” Dat waren de legendarische woorden van commentator Hans van Zetten tijdens de turnoefening van Epke Zonderland op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Het leverde hem een gouden plak op.

Zonderland, die in 2021 stopte als professioneel turner, is op dit moment sportarts in opleiding. “Het bevalt tot nu toe heel goed bij de afdeling sportgeneeskunde in het Martini Ziekenhuis”, vertelde Zonderland vorig jaar mei tegenover het Martini Ziekenhuis. “Het werk is prachtig om te doen en ik heb vele fijne collega’s. Ik ben bevestigd in mijn keus om uiteindelijk sportarts te worden.”

  1. Francisco Elson

Waar Nederland een hockeyland is, zijn de Verenigde Staten en basketbal onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In het verleden speelden zes Nederlanders in de prestigieuze Amerikaanse basketbalcompetitie. Een van hen is Francisco Elson, die met de San Antonio Spurs in 2007 kampioen werd in de NBA. In 2014 kwam er een einde aan zijn twintig jaar lange basketbalcarrière. Inmiddels is Elson al enkele jaren actief als ondernemer. Zo bracht hij in 2016 een sportcrème op de markt.

In de eerste aflevering van de podcast ‘Het Laatste Fluitsignaal’ was oud-topsportster Roelien Piron (Freestyle Ski en Ultimate Frisbee) te gast. Na haar topsportcarrière is ze de ondernemerswereld ingegaan. Check hier de podcast.

Over de auteur

Juriaan Kok

Juriaan Kok (Haarlem, 2002) is ooit verkozen tot beste radiopresentator van het Mediacollege Amsterdam. Het is daarom niet vreemd dat deze jongeman de studie Journalistiek heeft gekozen. Juriaan is al van jongs af aan geïnteresseerd in sport en hoopt later als sportverslaggever aan de slag te gaan.