Factcheck: Thierry Baudet (FvD) niet goed op de hoogte van migratiecijfers

Factcheck: Thierry Baudet (FvD) niet goed op de hoogte van migratiecijfers

Rijtjeshuizen in Rijen.

Thierry Baudet, lijsttrekker van Forum voor Democratie, meent dat er in de afgelopen tien jaar 1 miljoen immigranten naar Nederland zijn gekomen en dat er een woningtekort van ruim 400.000 is. Die uitspraak is niet volledig waar of volledig niet waar.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen heeft NOS op 3 diverse debatten gehouden met lijsttrekkers. Op woensdag 1 november waren Rob Jetten (D66) en Baudet te gast, evenals zes twintigers en dertigers die vragen mochten stellen aan de aanwezige politici. Een van hen was de achttienjarige scholier Dmytro. Hij vroeg aan Baudet hoe Forum voor Democratie ervoor wil zorgen dat huurders net zo makkelijk als kopers aan een goedkope woning kunnen komen.

Na een lange discussie noemde Baudet een stop van de volledige migratie, waarna een van de andere jongeren, de 24-jarige student Bram, zich afvroeg: “Wat zijn de cijfers? Hoeveel procent van de woningen gaat nu naar statushouders, vluchtelingen en migranten? Heeft u dat?”. Daarop reageerde Baudet: “De afgelopen tien jaar zijn er 1 miljoen immigranten naar Nederland gekomen en er is een woningtekort van ruim 400.000. You do the math.”

Migratie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt sinds 2002 bij hoeveel personen er naar Nederland immigreren. Ook wordt het aantal emigranten en het migratiesaldo (de immigratie minus de emigratie) vastgelegd. Van 2003 tot en met 2007 was het migratiesaldo negatief, oftewel er waren meer immigranten dan emigranten. Sinds 2008 is het aantal immigranten ieder jaar hoger geweest dan het aantal emigranten, oftewel een positief migratiesaldo.

Van 2013 tot en met 2022 – er zijn uiteraard nog geen cijfers van 2023 beschikbaar – immigreerden in totaal 2,4 miljoen personen naar Nederland, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In dezelfde periode verhuisden er 1,6 miljoen mensen uit Nederland. Onderaan de streep kom je uit op een migratiesaldo van 800.000. Dat betekent dat de uitspraak van Baudet niet klopt. In de afgelopen tien jaar zijn er niet 1 miljoen, maar 2,4 miljoen immigranten naar Nederland gekomen. Twee keer zoveel dus.

Woningtekort

Dan over naar het woningtekort. Onderzoeksbureau ABF Research berekent jaarlijks, in opdracht van het ministerie van buitenlandse zaken, het tekort aan woningen. De onderzoekers van ABF Research kijken dan naar de groei van de bevolking en de te verwachte huizenbouw.

Uit de prognose van dit jaar, uitgebracht op woensdag 12 juli, bleek dat het woningtekort in een jaar tijd een forse stijging heeft doorgemaakt. In 2022 was er een tekort aan 315.000 huizen. Een jaar later is dat  aantal opgelopen tot 390.000 huizen. Dat wil zeggen dat de tweede uitspraak van Baudet, dat er een woningtekort is van ruim 400.000, zo goed als waar kan worden bestempeld.

Duiding

Daarmee is de claim dus beoordeeld, maar in hoeverre is er eigenlijk een link tussen de immigranten die in de afgelopen tien jaar naar Nederland zijn gekomen en het woningtekort? Jannes van Loon, woningmarktonderzoeker bij WoningBouwersNL, geeft in een schriftelijke reactie toelichting. “Het woningtekort wordt grotendeels veroorzaakt doordat beleidsmakers de immigratie hebben onderschat en daardoor veel te weinig woningen hebben ingepland”.

“De groei door natuurlijke aanwas (geboorten – sterften) daalt al decennia en is de laatste jaren zelfs licht negatief geweest. Daarnaast is de woningvraag door huishoudensverdunning (meer alleenstaanden, minder samenwonenden/gezinnen) toegenomen”, aldus Van Loon.

WoningBouwersNL is een vereniging van woningbouwspecialisten. “Wij hebben de expertise, het inzicht en het innovatieve vermogen om de woningmarkt naar een hoger plan te trekken, met oplossingen te komen voor het woningtekort en alle vraagstukken die daar omheen hangen”, zo valt onder meer op hun website te lezen.

Conclusie

De uitspraak van Baudet – dat er in de afgelopen tien jaar 1 miljoen immigranten naar Nederland zijn gekomen en er een woningtekort van 400.000 is – is waar en niet waar. Het klopt inderdaad dat er een woningtekort is van ongeveer 400.000. Daarentegen is het onjuist dat er in de afgelopen tien jaar 1 miljoen immigranten naar Nederland zijn gekomen. Het gaat namelijk om 2,4 miljoen immigranten.

FvD was niet beschikbaar voor commentaar.

Over de auteur

Juriaan Kok

Juriaan Kok (Haarlem, 2002) is ooit verkozen tot beste radiopresentator van het Mediacollege Amsterdam. Het is daarom niet vreemd dat deze jongeman de studie Journalistiek heeft gekozen. Juriaan is al van jongs af aan geïnteresseerd in sport en hoopt later als sportverslaggever aan de slag te gaan.