De spanning van wildplukken versus het gemak van de supermarkt

De spanning van wildplukken versus het gemak van de supermarkt

Edward 'Bosbaas' Cornelissen in het Rode Kruis Plantsoen in Den Haag

Even langs de supermarkt voor een kant-en-klaar maaltijd: het gemak van de voedselverkoop komt velen goed uit. Een enkeling koopt van lokale boerderijen of de versmarkt, maar dat is hoe ver de uitzonderingen meestal gaan. Van zelf voedsel verzamelen is eigenlijk nauwelijks meer sprake, terwijl wilde planten volgens onderzoek voedzamer zijn.

Edwin ‘Bosbaas’ Cornellisen verzamelt zelf eetbare planten, en noemt dit een “gezonde aanvulling op je dieet”. Hij vertelt dat geteelde groente vandaag de dag veel minder voedingsstoffen bevatten, en dat wilde planten en paddenstoelen daarom extra gezond zijn.

De National Geographic ondersteunt dit in een artikel over dit onderwerp. Volgens dit artikel zijn fruit en groenten die tegenwoordig worden geproduceerd minder voedzaam dan voorheen. “Steeds meer onderzoek wijst erop dat veel vruchten, groenten en granen […] minder eiwitten, calcium, fosfor, ijzer, riboflavine en vitamine-C bevatten dan dezelfde gewassen die tientallen jaren geleden werden verbouwd.”

Oorzaak

Volgens wetenschappers is de oorzaak hiervan de moderne landbouwmethoden. Het zou steeds meer gaan om de oogstopbrengst, en de bodemkwaliteit wordt hierbij slechter. Het gaat volgens deze onderzoekers dus meer om kwantiteit dan om kwaliteit.

Het zou dus gezonder zijn om je dieet aan te vullen met eten uit de natuur. Wildplukken kost echter veel tijd, waardoor het voor veel mensen niet makkelijk te combineren is met hun dagelijks leven. Ook Edwin Bosbaas vindt dit soms moeilijk: “Ik heb twee banen, waardoor ik soms niet de tijd heb om voor mijzelf te verzamelen. Dat is gewoon erg moeilijk in deze werkmaatschappij”.

Bekijk hieronder een video waarin Edwin Bosbaas student Anna Veenema meeneemt op een kleine wildpluktour.

Over de auteur

Eva Polders

Ik ben Eva Polders, 19 jaar, en kom uit Den Haag. Creativiteit is heel belangrijk voor mij, zowel binnen als buiten de journalistiek. Verder interesseer ik mij op journalistiek vlak vooral in maatschappelijke onderwerpen en klimaatproblemen.