Interview Ivanka Groenenberg – Leven met een eetstoornis

Interview Ivanka Groenenberg – Leven met een eetstoornis

Beeld: Pexels

URECHT – Uit onderzoek is gebleken (Nederlands Jeugdinstituut ) dat 1,4% van de jongeren ooit in hun leven te maken heeft gehad met een eetstoornis. Het is een taboe om hiervoor uit te komen of hierover te praten. Echter is het belangrijk het hier over te hebben, zodat jongeren eerder de symptomen kunnen herkennen en aan de bel durven te trekken. Ivanka Groenenberg kampt ook met een eetstoornis en is laatst gediagnostiseerd met autisme. Ze is erg open op haar Instagram over haar stuggle en hoopt hiermee anderen te kunnen helpen en inspireren.

Op haar Instagram ( @Ivanka_groenenberg ) houdt ze haar publiek dagelijks op de hoogte over haar stappen richting het einde van deze ziekte. Onder haar laatst geplaatste foto laat ze weten dat een eetstoornis niet niks is: “Ik ben aan het knokken tegen de eetstoornis en aan het winnen! Maar tsjonge wat kan een eetstoornis terugvechten. Je pakken op de zwakke momenten, je laten geloven dat je te dik bent, je keuzes volledig beïnvloeden”. Zo laat ze weten dat het oké is om je niet altijd oké te voelen en hiervoor uit te komen. Ze hoopt met haar openheid over haar struggles de taboe te doorbreken. Op sociale media worden er veel vervormde beelden geplaats over hoe men eruit hoor te zien. Je ziet enkel personen die er op hun paasbest uit zien of bewerkte foto’s. Het is een slecht beeld voor jongeren die al onzeker zijn over hun uiterlijk of lichaam.

Een eetstoornis kan meerdere oorzaken hebben, voor Ivanka was dit onduidelijk. Vermoed wordt dat de switch van de lagere school naar de middelbare school de boosdoener was. Op de lagere school had Ivanka veel structuur en dit verloor ze op de middelbare school. Als een soort compensatie begon ze deze structuur te zoeken in haar eten. Dit sloeg door en breidde zich uit tot haar eetstoornis. Na 5 jaar is dit pas vastgesteld en vanaf toen heeft ze hulp gezocht. Nu ze inmiddels twee jaar in behandeling is, staat ze erg anders in haar leven. Ze beschrijft de eetstoornis als een stemmetje in haar hoofd die de hele tijd over het eten begint. Het stemmetje is erg controlerend en laat haar slecht voelen als ze heeft gegeten. Tijdens haar behandeling heeft ze geleerd dat ze dit stemmetje moet negeren of het moet overmeesteren met een ander stemmetje die zegt dat het oké is en dat ze het goed doet.

Nu Ivanka op haar sociale media zo open durft ze zijn over haar eetstoornis en struggles, merkt ze dat ze veel waardering en respect van anderen krijgt. Ze krijgt wekelijks berichtjes van mensen die zelf met een eetstoornis kampen en steun of hulp zoeken bij haar. Het voelt goed dat ze deze mensen kan helpen: “Zo is alles niet voor niks geweest. Ik wil nu graag anderen helpen en doordat ik het zelf heb meegemaakt, weet ik beter wat wel of niet fijn is om te zeggen. Hier wil ik later ook mijn werk in gaan maken, mensen helpen die kampen met mentale problemen of een eetstoornis”. Liever denkt ze niet te veel na over de toekomst en overwint ze elke dag veel dingen. Elke dag kleine stapjes zetten naar de uiteindelijke grote overwinning, dat is haar doel.

Worstel jezelf met een eetstoornis? Schroom dan vooral niet om hulp te zoeken en neem contact op met professionals, want alleen kan je deze ziekte niet overwinnen. Het is oké om hulp te zoeken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.