Internationale vrouwendag zorgt voor meer gendergelijkheid

Internationale vrouwendag zorgt voor meer gendergelijkheid

Op internationale vrouwendag staat de vrouw centraal. Volgens World Economic Forum bevindt Nederland zich nog steeds achter op het gebied van gendergelijkheid, ondanks het hoogwaardige onderwijs en de welvaart die het land kenmerkt. Het gebrek aan vrouwen in leidinggevende posities en de politiek, samen met de aanhoudende loonkloof en beperkte ondersteuning voor een gezonde werk-privébalans, draagt bij aan de stagnatie op dit gebied. 

Anouk Creusen voegt hieraan toe dat vrouwen in het energievak geen gelijke kansen krijgen, waarbij ze het belang benadrukt van zichtbaarheid en rolmodellen in de sector. ”You can’t be what you can’t see”, dat betekent dat het heel moeilijk is om iets te kunnen zijn waar je geen voorbeeld van hebt. Vrouwen die geen andere vrouwen in de energiesector zien, kunnen dat als intimiderend ervaren. Als je alleen maar witte mannen op het dak ziet, kan je er ook niks van maken. Ik vind het belangrijk dat jonge vrouwen, studenten, en starters, maar ook zij-instromers weten dat alles mogelijk is en dat ze zich niet moeten laten tegenhouden door de al bestaande stereotypen.’

‘Het gebrek aan vrouwen in leidinggevende posities en politiek, de loonkloof en de beperkte ondersteuning voor werk-privébalans dragen bij aan de stagnatie. Het Nederlandse zelfbeeld als progressief en gelijkwaardig kan leiden tot onderschatting van deze uitdagingen, waardoor de impuls voor daadwerkelijke verandering achterblijft.’ vertelt Mineke Bosch, Emeritus hoogleraar geschiedenis. 

Volgens het Global Gender Gap Report zijn er grote tegenslagen voor gendergelijkheid wereldwijd in recente jaren geweest. De COVID-19-pandemie, gevolgd door economische en geopolitieke crises, heeft de voortgang voor vrouwen en meisjes op het gebied van onderwijs en werk verstoord. Hoewel er enige vooruitgang is geboekt in het verkleinen van genderkloven in gezondheid en onderwijs, blijven politieke empowerment van vrouwen en economische participatie achter.



Over de auteur

Jaden Luna

Jaden Luna (2003) is een beginnende journalist aan de school voor journalistiek in Utrecht. De in Amsterdam geboren jongvolwassene wil zich graag ontwikkelen in de journalistiek omtrent de samenleving en zou zich graag willen verplaatsen over de hele wereld. Ze wil zich inzetten voor de minderbedeelden in de samenleving en wil over dit onderwerp ook veel schrijven.