“De natuur op de Veluwe gaat hard achteruit”

“De natuur op de Veluwe gaat hard achteruit”

Een van de grootste natuurgebieden in Europa staat onder druk; de Veluwe. Dit blijkt uit een rapport van provincie Gelderland. Volgens Veluwe-boswachter Laurens Jansen zijn er drie factoren die hier een grote rol in spelen. “We werken aan een plan om de natuur op de Veluwe snel te herstellen.”

Recreanten, de stikstofproblematiek en de klimaatverandering zorgen voor grote veranderingen in de Veluwe. Verschillende bomen en planten worden zwakker, de leefomgeving van dieren wordt verstoord en de heidevelden worden droger en droger.

Recreanten zorgen voor onrust in de natuur. Er worden namelijk steeds vaker sportevenementen georganiseerd zoals mountainbike-races en hardloopwedstrijden. Mensen houden zich regelmatig niet aan de regels. Daarnaast wordt er ook veel afval achtergelaten. Niet alleen plastic, er worden zelfs drugsdumpingen aangetroffen.

De stikstofproblematiek kan bomen en planten laten doodgaan. Doordat er steeds meer stikstof in de grond zit, kunnen de wortels niet meer bij de mineralen. De eik is een erg belangrijke natuurlijke bron in de Veluwe en leidt onder dit stikstofprobleem. Veel planten en dieren zijn hier afhankelijk van.

De temperatuurverschillen door de klimaatverandering zorgen voor uitgedroogde oppervlaktes. Ook zorgen extreme weesomstandigheden, zoals stormen, voor de verwoestingen van bomen.

De boswachters op de Veluwe, onder leiding van Staatsbosbeheer, werken samen met de provincie Gelderland aan plannen om deze problemen op korte termijn op te lossen. Er moet bijvoorbeeld een goed evenwicht zijn tussen de recreatie en de ecologie. “De natuur moet voorrang hebben op de recreanten en niet andersom.”

Over de auteur

Joep Kok

Ik vertel en luister graag naar verhalen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.