Macron kondigt wetsvoorstel aan voor ‘hulp bij sterven’

Macron kondigt wetsvoorstel aan voor ‘hulp bij sterven’

FRANKRIJK – Na bijna 25 jaar van politiek debat lijkt Frankrijk klaar om een ​​nieuwe wet te introduceren die ‘hulp bij sterven’ mogelijk maakt, maar wel onder strenge voorwaarden. Het wetsvoorstel gaat volgende maand naar het kabinet, en in mei naar het parlement. Dat kondigde president Macron aan in interviews met twee Franse kranten; La Croix en Libération.

In tegenstelling tot andere landen vermijdt Frankrijk het gebruik van het woord ‘euthanasie’ en spreekt in plaats daarvan van ‘hulp bij sterven’. Er gelden strenge eisen onder de voorgestelde wet. Patiënten moeten volwassen en volledig wilsbekwaam zijn, lijden aan een ongeneeslijke ziekte met ondraaglijk en uitzichtloos lijden en ze moeten een officieel verzoek indienen bij een medische commissie. Het wetsvoorstel geldt niet voor minderjarigen en mensen met psychiatrische of neurologische ziekten.
Frankrijk heeft al wetgeving voor levensbeëindiging door palliatieve sedatie, maar met dit voorstel wordt toegang tot ‘geassisteerde stervensbegeleiding’ mogelijk gemaakt.

Na de aankondiging volgt een lange periode van debat en overleg. Het is duidelijk dat het onderwerp gevoelig ligt in Frankrijk. Dat komt volgens Eva Rammeloo, correspondent in Frankrijk, onder andere doordat Franssen het lastig vinden dat je bij euthanasie niet zelf tot actie kan overgaan, maar het wordt dan voor je gedaan. Zowel veel religieuze groepen als artsen zijn nog tegen de wet. Toch wordt de noodzaak van de wet benadrukt door het feit dat sommige patiënten naar het buitenland moeten reizen voor hulp.

Hoewel deskundigen voornamelijk positief zijn, zijn er ook zorgen geuit over de strenge criteria die moeten worden voldaan voordat hulp kan worden verleend. Deze zorgen gaan met name over het moment waarop hulp beschikbaar wordt gesteld. Soms duurt het lijden van patiënten te lang voordat ze in aanmerking komen met nodige hulp, zegt een belangenvereniging voor patiënten tegen de NOS.

Het parlement komt vermoedelijk niet voor 2025 met een besluit.

Luister hier naar een interview met Eva Rammeloo, correspondent in Frankrijk, over het wetsvoorstel van Macron:

Over de auteur

Felix ter Steege

Mijn naam is Felix ter Steege (2004), geboren in Venray maar ik woon nu in het mooie Utrecht. Ik vind het leuk om met mensen en media bezig te zijn. Daarom ben ik student aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. Ik heb veel hobby's maar het allerliefst ben ik met mensen om me heen.