Transgender vrouwen lopen meer gevaar dan andere LHBTI’ers in Colombia

Transgender vrouwen lopen meer gevaar dan andere LHBTI’ers in Colombia

Terwijl LHBTI-rechten op papier goed geregeld lijken in Colombia, is het in de realiteit heel anders. Intimidatie en geweld jegens transgender vrouwen komt veel voor, veel meer dan bij andere LHBTI’ers. Dit komt volgens mensenrechtendeskundige Maria Susana Peralta Ramon vanwege een diepgeworteld beeld over sekserollen.

Een Colombiaanse vrouw is om veiligheidsredenen naar Nederland geïmmigreerd om hier een geslachtsverandering operatie te ondergaan. Luister naar haar verhaal en kom er vervolgens achter hoe er in Colombia naar gekeken wordt.

Zoals Ramon in de audio al omschreef, krijgen transgender vrouwen vaak niet dezelfde hulp die andere mensen in het land krijgen. Uit onderzoek van Colomba Diversa blijkt dat in 2022 ruim 60 procent van alle vermoorde LHBTI’ers onder andere transgender vrouwen waren. Ramon bevestigt dit met recente cijfers: in 2022 werden volgens haar onderzoek 35 transgender vrouwen vermoord.

Dit komt volgens Ramon door ‘diepgewortelde genderrollen’, zoals in de audio zichtbaar werd. Wanneer mannen in Colombia besluiten een geslachtsoperatie te ondergaan omdat zij zich als vrouw identificeren, sta je volgens Ramon voor een ‘Triple Threat’: “Ten eerste kunnen zij zich niet verstoppen: de meeste transgender vrouwen gaan in transitie na hun puberteit en dat betekent dat hun transitie erg zichtbaar is. Zij worden ook snel herkend als transgender vrouwen en worden constant gezien als buitenstaander. Ten tweede vervullen zij nu de rol van de ‘minder sterke sekse’. Dat brengt altijd nadelen met zich mee. Tot slot worden deze vrouwen ook als gevaarlijk gezien. Dit zie je ook terug in het geweld jegens deze vrouwen. Transgender vrouwen worden vaker dan andere LHBTI’ers vermoord op openbare plekken door huurmoordenaars of de politie.”

Over de auteur

Naomi Goldenberg

Met een liefde voor geschiedenis en cultuur is Naomi in het nieuwe hoofdstuk van haar leven gestapt: journalistiek. Met het doel later in haar carrière beide passies te kunnen combineren baggert ze eerst door deze 4-jarige opleiding. Dit allemaal in de hoop later aan het werk te kunnen bij National Geographic Historia.