België, het land van chocolade

België, het land van chocolade

Foto ter illustratie. Bron: Pixabay

België staat wereldwijd bekend als hét chocoladeland. Dit land is de op één na grootste exporteur van chocolade ter wereld. Het land telt ongeveer 2000 chocolatiers. Eén van deze chocolatiers is Frederic Blondeel. Hij maakt en verkoopt al meer dan twintig jaar chocolade in zijn chocoladewinkel ‘Frederic Blondeel Chocolate Factory & Shop’ in Brussel.

Uit onderzoek van KennisWest blijkt dat België ’s werelds tweede grootste exportland van chocolade is. Maar als er rekening wordt gehouden met de bevolkingscijfers van de landen, springt België naar een eerste plaats. België tekent voor 2% de totale Europese bevolking, maar heeft maar liefst 11% van de wereldwijde chocolade-export in handen.

Daarnaast is de reputatie van België als chocoladeland te danken aan de goede kwaliteit van de Belgische chocolade. Al in 1894 legde de Belgische wetgever als eerste ter wereld vast dat chocolade minstens 35% cacaobestanddelen moest bevatten, een norm die later werd overgenomen in EU-richtlijnen en zelfs in de Codex Alimentarius van de Verenigde Naties.

Tot slot is de praline, een gevulde chocoladebonbon, uitgevonden in België en staat de grootste chocoladefabriek ter wereld in België, namelijk Barry Callebaut. Kortom, er zijn veel verschillende redenen waarom België wordt gezien als chocoladeland.

Frederic Blondeel is chocolatier in België en richtte meer dan twintig jaar geleden zijn eigen chocoladewinkel op in Brussel, waar hij zijn ambachtelijke chocolade produceert en verkoopt. Blondeel groeide op in een gezin van koffiebranders, maar zijn hart lag bij chocolade. “Ik ben gewoon groot chocoladeliefhebber”. Door zijn kennis van het koffiebranden om te zetten naar de cacaoboon, werd hij een van de beste chocolatiers van België.

Zijn passie voor vakmanschap en zijn streven naar perfectie hebben hem verschillende onderscheidingen opgeleverd, waaronder de titel van ‘Beste Chocolatier in Brussel’ door Gault en Millau in 2019. “Trots, blij en helemaal niet verwacht. Het is een mooie erkenning, want ik streef constant naar hogere kwaliteit.”

In deze reportage vertelt Frederic Blondeel meer over zijn beroep als chocolatier. Hij legt onder andere uit hoe het maakproces van chocolade eruit ziet en hoe hij tot nieuwe smaakcombinaties komt.

Over de auteur

Florien de Bruijn

Mijn naam is Florien de Bruijn en ik ben tweedejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Van jongs af aan heb ik al een fascinatie voor het maken van filmpjes en ik hoop deze passie in de toekomst te kunnen vertalen naar het presenteren van programma’s. Ik ben geïnteresseerd in kunst, cultuur en maatschappelijke onderwerpen. Op mijn website komen deze onderwerpen terug in mijn journalistieke producties. Met mijn enthousiasme en toewijding in dit vak, hoop ik de wereld te inspireren en informeren.