Opnieuw accijnsverhoging op tabak: is het nog steeds de juiste remedie?

Opnieuw accijnsverhoging op tabak: is het nog steeds de juiste remedie?

Foto: Creative Commons

Sigaretten en shag zijn op 1 april opnieuw duurder geworden. Door de nieuwe accijnsverhoging kost een pakje van twintig sigaretten nu gemiddeld 11 euro. Dat was zo’n 9 euro. Voor een pakje shag van 50 gram betaal je geen 17 euro meer, maar 24 euro. Vanaf 1 juli wordt de verkoop van tabak in supermarkten helemaal verboden.  

Volgens het Trimbos Instituut is de ambitie van het Nationaal Preventieakkoord, dat in november 2018 werd gelanceerd, om Nederland gezonder te maken. Het akkoord bevat afspraken over de aanpak van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. De overheid wil het percentage mensen dat rookt terugbrengen naar 5% van de volwassen bevolking in 2040. Alle pijlers van een effectief tabaksontmoedigingsbeleid maken deel uit van het akkoord dat de landelijke overheid afsloot met een groot aantal maatschappelijke partijen.  

Maar helpt deze maatregel om mensen minder te laten roken? “Ik weet het niet zo goed. Als je nu een pakje per dag koopt, ben je zo’n €4000 kwijt per jaar. Daar kan je goed op vakantie van gaan”, zegt juridisch adviseur Kaj Hollemans. “Eigenlijk hoop je dat mensen nu zeggen te stoppen met roken. Verslavingsdeskundigen zeggen daarentegen dat wij buitengewoon goed zijn in ons brein om veranderingen te verantwoorden. Dat betekent dat wij allerlei keuzes elke keer uitstellen of goed weten te praten.”  

Wanda de Kanter, longarts en voorzitter van Stichting Rookpreventie Jeugd, denkt daar anders over. “Hier zijn zowel in Nederland als in het buitenland ontzettend veel onderzoeken naar gedaan. De eerste onderzoeken zijn al zo’n twintig jaar oud. Daaruit blijkt al jaren dat het verhogen van de prijzen de effectiefste maatregel is om het aantal rokers te verminderen”, zegt ze tegen NU.nl.

We weten dat er ontzettend veel verdiend wordt met tabaksaccijns (ongeveer 2,5 miljard euro per jaar). Feit is ook dat prijsverhogingen nou eenmaal voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Accijns op tabak maakt de drempel om een pakje te kopen steeds hoger. Dat geldt trouwens ook voor de 80% rokers die wil stoppen, meldt de Accijnsmonitor.

Over de auteur