FACTCHECK: Onbetrouwbare Twitter-peilingen op Instagram Forum Voor Democratie

FACTCHECK: Onbetrouwbare Twitter-peilingen op Instagram Forum Voor Democratie

Op zowel de Instagram van de politieke partij Forum Voor Democratie, als die van haar partijleider Thierry Baudet, staat een fragment waarin er wordt gesproken over hoe de nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract vijftien zetels zou hebben in de laatste peilingen. De gebruikte peilingen komen van X (voorheen Twitter), en zijn daarmee volgens deskundigen niet betrouwbaar. “FvD heeft al eerder peilingen van twijfelachtige kwaliteit gedeeld,” vertelt Tom Louwerse, onderzoeksdirecteur politicologie Universiteit Leiden.

Het fragment waarin de peilingen worden gebruikt is afkomstig uit een uitzending van 11 september van de podcastserie Forum Inside, de podcastserie van FvD die partijleider Thierry Baudet presenteert. FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen legt in de podcast uit over de koers van de verkiezingen. Van Houwelingen verwijst tijdens het segment naar Twitter-peilingen die op het moment van het publiceren van de uitzending niet overeen lijken te komen met andere, wel erkende, peilingen van dat moment. Zo zou de nieuwe politieke partij van Pieter Omtzigt volgens van Houwelingen vijftien zetels scoren, in tegenstelling tot de zevenentwintig zetels volgens peilingbureau Ipsos.

Dit soort Twitter-peilingen zijn volgens hoogleraar Methodologie Jelke Bethlehem onbetrouwbaar: “Deskundigen zijn van mening dat zulke peilingen niet representatief zijn, en dus vaak leiden tot grote vertekeningen in de uitkomsten. Daarom wordt het gebruik van Twitter-peilingen afgeraden.” In 2021 schreef Jelke Bethlehem een checklist waarin precies af te lezen is hoe de kwaliteit van peilingen kan worden gecheckt. Hoe meer een peiling deze checklist opvolgt, hoe meer het zegt over de betrouwbaarheid van de peiling. In het artikel ‘Een Twitter-peiling? Doe maar niet!’ van Bethlehem over Twitter-peilingen licht hij dit argument nader toe.

Ondanks dat de onbetrouwbare Twitter-peilingen niet meer online staan worden deze nog wel gebruikt in fragmenten en uitzendingen die online staan op de sociale media van FvD, zoals YouTube en Instagram. Dat die gebruikte Twitter-peiling niet meer online staat zegt volgens Bethlehem nog meer over de onbetrouwbaarheid van deze peiling “omdat er geen goede onderzoeksmethode te zien is.”

Als je betrouwbaar peilingen wilt volgen kun je volgens Tom Louwerse, hoofddocent en onderzoeksdirecteur politicologie aan de Universiteit Leiden naar drie bureaus kijken. Deze drie bureaus voldoen, in tegenstelling tot de gebruikte peilingen van Van Houwelingen, wel aan de checklist en serieuze zetelpeilingen publiceren. Dit zijn I&O Research, Ipsos en Peil.nl van Maurice de Hond. “Andere zetelpeilingen die nu worden gepubliceerd zou ik negeren,” vertelt Louwerse, die tevens ook de maker is van Peilingwijzer, een platform waarbij de peilingen van I&O Research en Ipsos worden gecombineerd voor een gemiddelde. In ieder geval dus geen peilingen afkomstig van Twitter, want die zijn onbetrouwbaar.

Over de auteur