De 75ste editie van de Keukenhof wordt nu geplant

De 75ste editie van de Keukenhof wordt nu geplant

CC: rawpixel

De eerste bloembollen voor de 75ste editie zijn de grond in gegaan. Er zijn honderd verschillende kwekers en exposanten die dit jaar hun bloembollen laten neerzetten op de tuin. Het ontwerp van de Keukenhof is ook dit jaar nieuw. Het is zelfs zo dat de Keukenhof er elk jaar anders uitziet omdat dit goed is voor de grond. Britt Varkevisser, persvoorlichter van de Keukenhof vertelt over de aankomende tuin.

‘’De volgende drie maanden zal de Keukenhof nog bezig zijn met het planten van de bloembollen’’, vertelt Varkevisser. Aankomende maanden zullen er rond de zeven miljoen bollen worden geplant, allemaal met de hand. “Om op 21 maart 2024 eindelijk de deuren weer te kunnen openen voor bezoekers”, aldus Varkevisser.

John Huiberts kweekt als één van de weinigen in Nederland zijn bloembollen op een biologische manier. Hij vertelt dat er dit jaar voor het eerst één kweker is die zijn biologische bloembollen tentoon mag stellen op de Keukenhof. Hij is hier enthousiast over en geeft aan dat het een goed iets is. “Er zijn dus wel degelijk mensen bij de Keukenhof die hier aandacht aan besteden”, aldus Huiberts.

Ook Magriet Mantingh, voorzitter van de stichting Pesticide Action Netwerk Nederland, die zich inzet in de strijd tegen het gebruik van pesticiden, vind dat het tijd werd om ruimte te geven aan biologische bollen op de Keukenhof. “Het is belangrijk dat de Keukenhof toch op een gegeven moment in ieder geval toe gaat werken naar een pesticiden vrije tuin”, aldus Mantingh. In de bijna 75 jaar dat de Keukenhof bestaat zou het volgens haar een heel goed voorbeeld kunnen zijn van hoe het anders kan. “Als de Keukenhof nu steeds meer biologische bollen zou planten, zou de rest van de wereld meekijken’’, vertelt Mantingh.

 Redacteur Job Ploeger maakte een reportage over het gebruik van pesticiden in de bloembollenindustrie. 

Over de auteur

Job Ploeger

Ik ben 21 jaar, kom uit Alphen a/d Rijn. Twee jaar terug ben ik begonnen met reizen waarbij ik er achter ben gekomen dat ik het heel tof vind om verhalen van mensen aan te horen. Het blijkt dat er veel mensen zijn met een verhaal (dat waard is om aan te horen), en op het moment wil ik het dan ook mijn missie maken om die verhalen weer door te vertellen als journalist.