Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Tekort aan woningen voor daklozen in Utrecht

Tekort aan woningen voor daklozen in Utrecht

De daklozenopvang in Utrecht zit vol. Als langetermijnoplossing moeten er meer sociale huurwoningen komen om een langdurig verblijf van daklozen in opvangvoorzieningen te voorkomen.

Volgens de Tussenvoorziening is het aantal mensen in de stad Utrecht dat in een zorginstelling wacht op een woning in drie jaar tijd gestegen van 137 naar 323. In de praktijk wachten deze mensen één of twee jaar op een geschikte woonplaats, terwijl de ideale maximale wachttijd drie maanden is.

“Het liefst zou ik werkloos zijn. Dat betekent dat iedereen een bedje heeft”, zegt Simon de Jong, teamcoördinator van de Tussenvoorziening Stadsbrug. Op dit moment zijn er jaarlijks 115 woningen te weinig voor de uitstroom van mensen uit zorginstellingen. Hierdoor is de ambitie vanuit de Rijksoverheid dat er vanaf 2030 geen opvang meer nodig is doordat iedereen een plekje heeft. Dit is echter afhankelijk van andere ontwikkelingen, zoals woningbouw. “We kunnen ook kijken naar bestaande kantoorgebouwen. Misschien kunnen deze worden omgebouwd om geschikt te zijn voor wonen. Ik denk namelijk dat alles beter is dan verblijf op straat of in de opvang”, aldus De Jong.

Over de auteur

Noortje Maenen

Ik ben Noortje Maenen, studente Journalistiek, en ik ben geboren in het jaar 2004. Mijn journalistieke ontwikkeling is in 2023 begonnen in Utrecht. Hiervoor heb ik twee jaar lang Creative Business in Amsterdam gestudeerd, dus ik heb al enige ervaring met tekstschrijven, video en audio. Ik heb ervaring als marketingmedewerker, maar ik wil mij nu heel graag verder ontwikkelen in de journalistiek. Als journaliste wil ik graag later bijzondere verhalen van mensen de wereld in brengen. Ik denk dat iedereen iets speciaals te vertellen heeft, al is het iets kleins of een heftige gebeurtenis. Daarnaast wil ik graag gebeurtenissen meemaken die ik in het dagelijks leven niet zomaar zie. Wil je mij bereiken? Dit kan via: noortje.maenen@student.hu.nl.