Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

‘Preppers’ opgelet: Prepshop.nl opent hun deuren in Utrecht Centrum

‘Preppers’ opgelet: Prepshop.nl opent hun deuren in Utrecht Centrum

Prepshop.nl heeft hun deuren geopend in Utrecht Centrum. Dit is een winkel special voor ‘preppers’ die spullen willen kopen om voor te bereiden voor rampen.

Wanneer je eerst binnenkomt, zie je verschillende spullen niet alleen voor kamperen, maar ook om voor te bereiden voor natuurlijke rampen zoals overstroming en storm. De hele winkel is versierd met verschillende producten van klein tot groot. Luuk van de Ruit, een van de eigenaar, was even aan het pauzeren en een broodje aan het eten en daardoor was de winkel heerlijk aan het ruiken. Luuk begroette ons met veel enthousiasme en vertelde ons dat we even moest wachten tot hij klaar was met eten en zei dat we rond mag kijken.

Volgens het woordenboek Van Dale, een prepper is iemand die actief is aan het voorbereiden op alle mogelijke rampen door noodvoorraden aan te legen. Sommigen bouwen ingewikkelde ondergrondse bunkers, terwijl anderen veiligheid zoeken in het bos. Terwijl sommigen zich voorbereiden op wijdverbreide burgerlijke onrust, bereiden anderen zich voor op milieurampen. Ze worden allemaal gemotiveerd door dezelfde ambitie om het einde van de wereld te overleven.

De bezorgdheid dat dit jaar “het begin van het einde” zal zijn, is wijdverbreid onder preppers, die over alles speculeren, van catastrofale cyberaanvallen tot het uitbreken van de Derde Wereldoorlog en de economische en maatschappelijke ineenstorting. De zorgen onder preppers zijn groot dat 2024 het ‘begin van het einde’ zal markeren voor de samenleving als geheel vanwege een ‘perfecte storm’ van catastrofes.

De praktijk van ‘prepping’ is steeds populairder geworden als gevolg van zorgen over de Russische invasie van Oekraïne en de groeiende dreiging van klimaatverandering, zoals bosbranden en overstromingen. Lockdowns hebben een doemscenario plausibeler gemaakt, maar ze hebben ook de zwakke bevoorradingssystemen van de wereld blootgelegd en geleid tot visioenen van kale schappen in de supermarkt als gevolg van paniekaankopen in het begin van de pandemie.

Op de website Prepshop.nl staat: ‘Prepshop.nl is opgericht met het doel om mensen te helpen met de aanschaf van belangrijke producten en hulpmiddelen als zich een verstoring voordoet.’ De online retailer heeft zijn winkel al gevestigd in De Meern. Maar de meerderheid van het publiek was op zoek naar bepaalde items om zich voor te bereiden. Personen die eerder bekend waren met de website, wisten wat ze nodig hadden.

“Het is natuurlijk voor iedereen verschillend. We leven in een laagland waar een overstroming reëel is dat het een keer gebeurd. Een ander voorbeeld dat ik zou kunnen geven is uitval van de elektriciteit. In Nederland hebben we op dit moment een heel stabiel stroomnetwerk maar het stroomnetwerk zit vol dat er bedrijven zitten te wachten op een stroomaansluiting. Wat doet dat met de betrouwbaarheid voor het stroomnet dat het eigenlijk al vol zit en dat er geen nieuwe bedrijven of scholen of huizen aangesloten kunnen worden? In mijn ogen zorgt dat voor een groter risico op mogelijke stroomuitval.” vertelt Luuk.

Voor bezoekers is het duidelijk dat de winkel meer biedt dan alleen overlevingsuitrusting; het is een geweldige plek om kampeerspullen uit te kiezen. Natuurlijk is het allemaal gemaakt om van de beste kwaliteit en het lichtst mogelijke gewicht te zijn, en het is allemaal gemaakt om overal opgeslagen te kunnen worden zonder hulp van anderen.

De winkel heeft alles wat je nodig zou kunnen hebben, inclusief waterfilters, zeepdesinfectie, gevriesdroogd voedsel, maskers, overlevingspakketten, zonnepanelen en voldoende batterijen om een week te overleven zonder de noodzaak van externe stroom.

Naast de plank met daarin het assortiment waterfilters, staan er diverse survivalartikelen zoals handschoenen, hangmatten, mobiele krachtcentrales, lantaarns, kaarsen, houdbare etenswaren, radio’s, jerrycans, boodschappers en nog veel meer.

Het beste product van de Prepshop is veruit het waterfiltersysteem. Hier vindt u een grote verscheidenheid aan soorten waterfilters. Deze bestaat uit een rietje met filter waar maximaal 12 liter water in kan, waardoor het geschikt is om bijvoorbeeld Oudegrachtwater te zuiveren. Luuk raadt aan om op zijn minst een waterfilter in huis te hebben. “Je kunt makkelijk een week of langer zonder eten maar langer dan een dag zonder water dat gaat moeilijk worden.” Vertelt Luuk. “En als je nou een eenvoudig waterfilter hebt kun je uit de Utrechtsegracht water halen en dan heb je drinkwater.”

Er groeit momenteel in Nederland en in heel Europa een generatie op die nog nooit ergens plannen voor heeft hoeven maken. Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking is momenteel echter volkomen afhankelijk van de dagelijkse boodschappen en de overheid. Bovendien stelt onze regering voor dat we voedsel en een voorraad voor een paar dagen verzamelen in geval van nood.

“We zien nu al wel dat je een steeds grotere groep mensen hebben die langskomen voor advies bijvoorbeeld een noodpakket op maat. Sommige Mensen schaffen dat aan en sommige mensen gaan er nog langer over nadenken. Een noodpakket samenstellen is afhankelijk van de woonsituatie. Sommige mensen hebben alle spullen in huis.” vertelt Luuk.

In het licht van het probleem van de kosten van levensonderhoud kopen mensen wollen dekens en slaapzakken aan de minder extreme kant van het spectrum vanwege hun angst voor stroomuitval of hun onvermogen om hun elektriciteitsrekening te betalen. Deze producten worden door mensen gekocht als de elektriciteit in hun huis is uitgeschakeld. Het is enigszins deprimerend dat mensen in deze tijd van het jaar slaapzakken moeten gebruiken in plaats van de verwarming in hun huis aan te zetten, ondanks het feit dat steeds meer mensen deze kopen voor gebruik thuis in plaats van voor op de camping.

Verslaggever Dexter Kamphorst ging op pad en heeft Luuk van de Ruit, een van de eigenaar van Prepshop.nl, geïnterviewd en een reportage gemaakt.

Over de auteur

Xio-Miliane Raposo

Xio-Miliane Raposo (1999) is op Aruba geboren maar heeft vele jaren op Curaçao gewoond. Twee jaar geleden heeft ze bij de radio gewerkt als een lokale en internationale journalist. Zo is ze bij de Hogeschool van Utrecht op het opleiding Journalistiek geland. Zij houdt van dansen, zingen, lezen, zon en strand. Later wil ze als correspondent of freelancer werken. Sinds 4 september gaat zij op pad in Utrecht Centrum om nieuws te vinden.