Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Op Sonnenborgh of thuis sterrenkijken: “Je voelt je eigen plek in de kosmos”

Op Sonnenborgh of thuis sterrenkijken: “Je voelt je eigen plek in de kosmos”

Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht. Foto: Arvid van Oosten

Op museum en sterrenwacht Sonnenborgh kun je sterrenkijken. Dat is mogelijk door drie telescopen, waaronder de grootste van Nederland. Iedere week zijn verschillende bijzondere dingen aan te hemel te zien. Bijvoorbeeld kometen, manen en planeten. Maar hiervoor naar de sterrenwacht gaan is niet per se nodig. Het is óók mogelijk om thuis sterren te kijken, en daar helpt de organisatie een handje bij.

Veel te zien
Om thuis naar sterren te kijken heb je niet veel nodig. Een heldere hemel en een verrekijker zijn genoeg. Soms heb je zelfs niets meer nodig dan je ogen. Alleen weten mensen vaak niet wat er allemaal te zien is. Daarom heeft Sonnenborgh een pagina op hun website, waarop dit bijgehouden en aangewezen wordt. Zo kunnen mensen erachter komen dat er vandaag (10 april) een komeet en een maan bij Jupiter in de hemel te zien zijn.

Sterrenkijken speelt
Door het mogelijk maken van (thuis) sterrenkijken, wordt sterrenkunde toegankelijker.  “Thuis sterrenkijken speelt een grote rol”, vertelt een medewerker van Sonnenborgh. “Je merkt dat het onderwerp speelt. In het nieuws gaat het bijvoorbeeld over vallende sterren of een zwart gat. Ook speelt ruimtereizen tegenwoordig steeds meer. Dat merken we. We vinden het belangrijk dat mensen geïnteresseerd zijn in sterrenkunde.”

Verwondering
“Het gaat om verwondering”, vertelt Roy, de vrijwilliger achter de pagina voor de sterrenkijkers thuis. “Dingen die ver weg zijn en die je niet snel ziet. Je kan bijvoorbeeld de kraters van de maan zien. Dat vinden mensen gewoon heel bijzonder.”

Hij vertelde ook over de techniek die hij toepast om sterren te kijken. “Kijk, meestal wordt er gebruikt gemaakt van de halvemaanstand. Dan is de maan het best verlicht. Op die momenten zijn de kraters goed te zien. Er staan ook planeten aan de hemel. De details ervan zijn ineens zichtbaar. Je kunt ook de maantjes van Jupiter zien.”

“Het heeft gewoon mijn interesse,” gaat Roy verder, wanneer we praten over waarom hij thuis sterrenkijken mogelijk maakt. “Het is gaaf om te zien wat er allemaal is. Je voelt je eigen plek in de kosmos. Je voelt jezelf heel nietig. Het is heel mooi.”

Unieke locatie
Toch is het de vraag of de toegankelijkheid van thuis sterrenkijken het aantal bezoekers van Sonnenborgh beïnvloedt. “Nee”, antwoord de medewerker daar overtuigd op. “We zijn een unieke locatie in Utrecht en in de wereld van sterrenkunde. We hebben hier veel mensen met kennis van sterrenkunde rondlopen die van alles kunnen vertellen over het heelal. En natuurlijk de telescopen.”

Toegankelijke telescopen
De Merz, Gala en Lunt. Zo heten de drie telescopen in Sonnenborgh. Met de eerste twee kun je de hemel ’s nachts bestuderen. Met de derde kun je de zon overdag bestuderen. De telescopen zien er indrukwekkend uit, en dat zijn ze ook. De Merz is meer dan anderhalve eeuw oud, en de Lunt is de grootste zonnetelescoop van Nederland.

Toch is het ook indrukwekkend dat je met een verrekijker ook veel kunt zien. Eigenlijk is er een goede balans tussen de telescopen van Sonnenborgh en de toegankelijkheid van de zolderkamer. Voor een avond sterrenkijken kun je beste apparatuur van Nederland gebruiken, maar dat hoeft niet. Dat is goed voor de toegankelijkheid en populariteit van sterrenkijken, en Sonnenborgh draagt daaraan bij.

Over de auteur

Arvid van Oosten

Arvid van Oosten (Vlaardingen, 2004) is een student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Dat ben ik. Sinds mijn jongste jaartjes heb ik al een passie voor schrijven, en dat heeft mij langzaam maar zeker de journalistieke wereld in geleid. Ik heb als lokale journalist in Rijswijk gewerkt en stagegelopen bij de KRO-NCRV – allebei voor een klein half jaar. Met deze kleine maar fijne passie en ervaring ben ik van plan mijn hbo-diploma te halen. Daarna wil ik aan de slag als schrijvend journalist, documentairemaker of buitenlandcorrespondent. Voor ieder kwestie en zaakje: arvidvanoosten@student.hu.nl