Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

“Aan het einde van een vaarseizoen ben je behoorlijk uitgeput”

“Aan het einde van een vaarseizoen ben je behoorlijk uitgeput”

Het is maart wat, betekent dat het vaarseizoen bijna begint. In deze tijd worden boten klaargemaakt om deze lente en zomer gebruikt te worden. Al meer dan twintig jaar is Ronald van der Wal eigenaar van zijn botenbedrijf “Varen in Utrecht”. Elk jaar zorgt hij ervoor dat de boten veilig zijn om te bevaren voor het aankomende seizoen.

Wat wordt gedaan met de boten als het vaarseizoen afgelopen is? 

“Ons vaarseizoen eindigt eind november en dan maken we de keuze of de boten veel of weinig onderhoud nodig hebben. De boten die onderhoud nodig hebben, gaan naar de scheepswerf om daar opgelapt te worden en de rest van de boten blijft in de stad.”

Wat gebeurt er tijdens het opknappen van de boten?

“Als je vaart dan slijt antifouling af, dat is een laagje aan de onderkant van de boot die moet aan het eind van het seizoen weer opnieuw worden geverfd voor de bescherming van de boot. Daarnaast wordt er gekeken of de boten weer technisch in orde zijn zoals kijken of de aandrijflijn goed is en de motor. Verder worden de kappen van de boten vaak schoongemaakt omdat er alg in zit. Tot slot gaan de boten ook door de wasserij hier worden ze grondig schoongemaakt voor het aankomende seizoen. Dit zorgt er wel voor dat de verf op de boten vervaagt.”

Hoeveel boten heb je, en waar liggen die?

“Ik heb 6 van deze sloepen en een salonbootje. Dat is een dicht bootje dat we gebruiken voor wat chiquere gelegenheden. Vier van de boten liggen op aangewezen plekken door de gemeente, twee daarvan liggen aan de singel maar laat ik ze niet aanleggen omdat er dan zwervers inkomen.”

Wanneer kunnen de boten vanuit de scheepswerf weer de stad binnen varen?

“We kunnen vanaf 1 april de boten vanuit de scheepswerf naar de stad brengen, soms kan dat eerder in overleg met de gemeente. Zoals deze boot heb ik nu al vanaf de scheepswerf de stad ingevaren. Hij is helemaal opnieuw geverfd en schoongemaakt, kortom klaar voor het aankomende seizoen.”

Hoelang  ben je al actief in Utrecht?

“Ik heb dit bedrijf sinds 2004, dus dit is mijn twintigste jaar. Daarvoor werkte ik als schipper bij Schuttevaer rondvaart in Utrecht, maar zij voeren alleen maar met gesloten passagiersboten. En mij leek Utrecht juist geschikt voor het varen met open boten. Ik heb dit idee bij hen neergelegd, maar daar deden ze niets mee. Vervolgens heb ik mijn eigen bedrijf opgericht, deels vanwege mijn passie voor varen en de kans die ik zag om open boten te verhuren aan het publiek”.

Hoe ben je op de naam van je bedrijf gekomen?

“Toen mijn toenmalige vriendin en ik op een terras in Leiden zaten, zag ik een boot voorbij varen met de tekst “Varen in Leiden”. Op dat moment wist ik dat dat een goede naam zou zijn voor mijn bedrijf in Utrecht: “Varen in Utrecht”. Als mensen dit in Google intypen, is mijn website het eerste wat ze zien. Daarom leek het voor mij een geschikte naam. Toen heb ik mijn eerste bootje via Marktplaats gekocht en het helemaal laten opknappen, en de website online gezet. Het liep meteen storm en de rest is geschiedenis.”

Voor wat voor gelegenheden worden de boten vaak geboekt?

“De meeste mensen willen vaak op donderdag of vrijdag voor bedrijfsuitjes. In het weekend worden de boten meestal geboekt voor feesten van vrienden en familie en soms ook vrijgezellenfeestjes.”

Tot  slot, waar hou je je mee bezig als het vaarseizoen afgelopen is?

“Ik maak de onderhoudsplannen, ik doe de administratie en spreek met vrienden af. Dit doe ik allemaal op een rustig tempo, want na het einde van het vaarseizoen ben ik behoorlijk uitgeput. Het is altijd een drukke periode die veel energie vergt.”

Over de auteur

Annemijn van den Brink

Hallo, ik ben Annemijn van den brink, 18 jaar en kom uit Utrecht. Ik ben eerstejaarsstudent journalistiek en schrijf wekelijks voor svj media. In de toekomst zou ik graag geschiedenis willen studeren, en daarna het liefst te werk gaan als correspondent of schrijven voor het NRC.