Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Overvecht-Noord: Proeftuin voor Aardgasvrij wonen

Overvecht-Noord: Proeftuin voor Aardgasvrij wonen

Afbeelding van MCU.NL

In een  plan van de overheid zullen 8000 woningen in de Utrechtse wijk Overvecht-Noord vóór 2030 volledig aardgasvrij moeten worden. De gemeente probeert de burger te helpen door middel van verschillende initiatieven een van deze initiatieven  is de voorbeeldwoning op de Costa Ricadreef in Overvecht waar Silke van Diemen (31) host is. 

Het project ‘Overvecht-Noord aardgasvrij’ loopt al sinds 2017. Er wordt geschat door de gemeente dat bewoners voor het overstappen naar het warmtenet een eigen bijdrage moeten leveren tussen de 1500 tot 2000 euro. ‘Dit vinden wij zeker voor Overvecht-Noord te hoog’, aldus de gemeente. Hoe dit probleem aangepakt gaat worden is nog onduidelijk, wel zijn er al hulpmiddelen opgezet door de gemeente.

Het door de gemeente genomen initiatief om een voorbeeldwoning in Utrecht te plaatsen, heeft als doel bewoners te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Dit initiatief bestaat al vijf jaar maar heeft onlangs een make-over gekregen, ‘Dit is feitelijk een modelwoning waar bewoners uit heel Utrecht langs kunnen komen om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is om hun huis te verduurzamen’, legt van Diemen uit. ‘Overvecht-Noord is de eerste wijk in Nederland die volledig van het aardgas af moet en dus eigenlijk de proeftuin van Nederland’, verteld van Diemen. Juist daarom heeft de gemeente geïnvesteerd in de voorbeeldwoning om de burger te helpen.

Als bewoner heb je twee keuzes om je huis te verduurzamen: stadsverwarming en een warmtepomp. ‘Dat zijn eigenlijk de opties die je hebt als bewoner,’ aldus van Diemen. Tussen deze twee opties is de stadsverwarming de collectieve, kostenefficiënte maatregel. Terwijl de warmtepomp als duurdere oplossing wordt beschouwd. Echter, is het volgens Silke ook handig om het vierstappen plan te volgende dat ze aanraadt.

Stap één is de ventilatie, ‘de schil van het huis’, aldus van Diemen. Stap twee omvat ventilatie met als doel gezonde luchtkwaliteit. Bij stap drie wordt de huisverwarming behandeld: hier komen we terug bij twee opties die eerder zijn genoemd. Het laatste betreft het gebruik van duurzame energiebronnen. Silke benadrukt het belang van deze stappen voor een effectieve transitie naar een aardgasvrij huis.

Over de auteur

Luc van Eck

Luc van Eck is geboren in de mooie stad Alkmaar op 30 Oktober 2003. Hij was de jongste van zijn gezin dat een broer en een zus telde. Toen Luc een jaar oud was gingen zijn ouders scheiden en kreeg hij nog een jonger zusje cadeau samen met een broer van gelijke leeftijd, deze stiefbroer groeide uit tot Luc zijn beste vriend, samen met twee buurjongens  waren ze altijd buiten te vinden. Luc groeide gedurende zijn leven op als een echte lezer dit kwam door invloeden van zijn opa, meesters en docenten op school daarnaast is Luc ook een echte sportfanaat het begon bij hem met de liefde voor voetbal die later samenviel met het fanatiek sporten in de gym. Nu is Luc student aan de hogeschool van Utrecht waar hij de kunst van journalistiek aan het leren is. Al snel mocht hij zijn stempel drukken op de lokale journalistiek in Utrecht-Noord waar hij al twee informatieve interviews heeft opgenomen. Zijn eerste interview was met een digitale wijkagent van Overvecht waar hij leerde dat het imago van een wijk niet altijd dicht bij de realiteit hoeft te staan. Voor zijn tweede interview reisde Luc af naar het Ondernemersloket in nieuw Overvecht hier mocht hij een boeiend gesprek houden met een projectleider die hem alles vertelde over de ondersteuning van ondernemers in de regio. Al met al is Luc super enthousiast over zijn komende jaren en wilt hij elk hoekje en gaatje van de journalistiek ontdekken hij wordt gedreven door zijn passie om het leven van andere mensen in te duiken.