Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Inbreng van inwoners over luchtkwaliteit

Inbreng van inwoners over luchtkwaliteit

De gemeente ging afgelopen weken in gesprek met de burger over mogelijke nieuwe maatregelen tegen rook gerelateerde luchtvervuiling. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de gemeente gaat voldoen aan de advieswaarden voor gezonde lucht van de Wereldgezondheidsorganisatie. De deadline voor een gasvrij Overvecht-Noord is nog niet bereikt, maar de gemeente is al weer verder aan het denken.

Zowel in de online enquête als bij de stands in de verschillende wijken kregen bewoners de kans om mee te praten over thema’s als het stookverbod, rookvrije zones, evenals het uitbreiden van milieuzones of verbieden van vuurwerk. Ook worden de mensen gewaarschuwd voor de mogelijke, schadelijke gevolgen van luchtvervuiling. “Mensen kunnen ziek worden van slechte lucht,” zo luidt een woordvoerder in Overvecht. Volgens het RIVM leidt luchtvervuiling landelijk zelfs tot bijna 11.000 sterfgevallen per jaar.

In 2020 had de gemeente al een luchtkwaliteitsbeleid vastgesteld, met als doel vóór 2025 de advieswaarden uit 2005 te halen, maar deze waarden zijn in 2021 aangescherpt.

Over de auteur

Jan Načinovič

Jan Nacinovic (19) schrijft al bijna heel zijn leven. Of het nou aangrijpende artikelen, pretentieuze poëzie, of schattige songteksten zijn. Zijn liefde voor de vele mogelijkheden van taal was voor hem de aanleiding om aan de opleiding Journalistiek in Utrecht te beginnen. Bewust in Utrecht (ondanks dat hij uit Brabant komt), omdat hij het de mooiste stad van Nederland vindt. Jan bijt zich graag vast in onderwerpen tot de onderste steen boven is en is gemotiveerder dan ooit tevoren om dat in de praktijk te mogen brengen. Hij hoopt zich op de opleiding verder te ontwikkelen, zowel taalkundig als technisch. Wat hij later wil gaan doen weet hij absoluut nog niet zeker, maar dat het iets met taal en maatschappelijke betrokkenheid gaat zijn staat vast.