Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Onzekerheid over de toekomst van de moslimgemeenschap neemt toe na winst PVV

Onzekerheid over de toekomst van de moslimgemeenschap neemt toe na winst PVV

Naar aanleiding van de recente verkiezingsuitslag, waar de extreemrechtse PVV heeft gewonnen, schrijft de Islamitische Gemeenschap Milli Gorus Nederland op hun website dat zij hun moskeeën extra gaan beveiligen. De moskee Masdjied Anwar E Qoeba, gelegen te Overvecht, kiest niet voor extra maatregelen, maar de moskeebezoekers maken zich zorgen over de toekomst.

Volgens Moramie Hidajattoeolah (51), penningmeester van de moskee Masdjied Anwar E Qoeba te Overvecht, ligt de sociale veiligheid in Overvecht rondom de moskee hoog. “Eigenlijk gaan we best wel goed met elkaar om in de wijk. En ook als je in de directe omgeving van moskee gaat, daar houden ook de niet-moslims gewoon een oogje in het zeil op de moskee zelf,” aldus Hidajattoeolah.

In het verkiezingsprogramma van de PVV staat dat ze een verbod willen op het verspreiden islamitische ideologie (islamitische scholen, moskeeën, koran). Hoeveel hiervan waar kan worden gemaakt, lijkt voor Hidajattoeolah onzeker. Hidajattoeolah beschrijft zijn zorgen, “Hoe gaan de toekomstige generaties hier in Nederland hun geloof kunnen belijden? Hoe kunnen ze hier wonen? Al dat soort zaken, dat speelt natuurlijk al in je achterhoofd. Maar dat het is altijd moeilijk kijken naar toekomst en het kan morgen ook anders zijn. Zoals nu naar uitziet is het niet positief om het zo te zeggen.”

Verslaggever Sander sprak hier over met Abu Jinaid, Imam van de Masdjied Anwar E Qoeba moskee.

Over de auteur

Fleur Koot

Mijn naam is Fleur Koot, ik ben 20 jaar oud en eerstejaars student aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Ik ben opgegroeid in Nieuwegein. Het grootste gedeelte van mijn lagere en middelbare school heb ik in Utrecht gedaan. Utrecht voelt dus echt als mijn thuis. Vanaf jongs af aan heb ik een grote liefde voor schrijven en lezen. Na vaak genoeg te horen hebben gekregen dat ik “te nieuwsgierig” ben, riep ik op mijn 12e dat ik later journaliste wilde worden. In 2020 heb ik de havo afgerond, hierna heb ik een aantal jaar gewerkt in de artiestencatering en daarna de horeca bij een concertgebouw/poppodium. In dat wereldje kwamen dagelijks allerlei verschillende mensen voorbij. Ik kwam in aanraking met zoveel diverse personen en culturen, dit wakkerde mijn interesse naar de wereld aan. De droom om journalist te worden bleef. Ik kijk er naar uit om mij tijdens deze opleiding verder te ontwikkelen, en misschien wel meer te doen dan ik zelf voor ogen had.