Utrecht Noord

Selecteer Pagina

AI oplossing voor tekort in ouderenzorg

AI oplossing voor tekort in ouderenzorg

AI, ook wel bekend als Artificial Intelligence, kan een rol gaan spelen in de zorg. Het zou administratieve taken op kunnen pakken en daarmee de druk op het personeel verlagen. Dit is voor verzorgingshuizen namelijk een probleem.

De druk op de zorg neemt al jaren toe. Het tweede kwartaal van 2022 was hierin, met 61% van de werknemers die de druk te hoog vond, een hoogtepunt volgens het CBS. Zij zien al sinds 2019 de getallen fors oplopen.

AI kan hier tegengeluid aan gaan geven. Artificial Intelligence is een technologie die complexe taken uitvoert die voorheen menselijke input nodig had. Dit gaat bijvoorbeeld om online communiceren met klanten, maar dit kan dus ook zorgtaken overnemen.

Het zorgpersoneel is nu vaak tijd kwijt aan administratieve taken en het werken met systemen. Dit is iets wat AI kan overnemen. Dat klinkt goed, maar is het in de praktijk ook haalbaar? Gabriëlle Ribbens, programmamanager innovatie bij Careyn, deelt haar visie hierover. ‘Het is zeker haalbaar, maar niet gemakkelijk. Naast de technologie zelf introduceren in de zorg is het ook lastig dat je met veel regelgeving te maken hebt en het personeel moet er natuurlijk ook mee leren werken. Dit leren kost tijd, terwijl hier nu eigenlijk al geen tijd voor is’. Ribbens geeft aan te denken dat het zal helpen, maar alles oplossen zal het niet.

Het verminderen van de werkzaamheden door AI gaat voor zichtbaar minder personeel zorgen. In de praktijk gaan mensen de ‘wijkzorg’ minder zien. Dit kan voor sommige mensen vervelend zijn want soms zien de ouderen dit ook als een sociaal moment, gelukkig werken ze met genoeg welzijnsorganisaties die dit probleem op pakken door bijvoorbeeld vrijwilligers in te zetten zegt Ribbens. ‘Ze zien dus wel minder van de wijkzorgmedewerkers maar dat betekend niet dat de ouderen eenzaam hoeven zijn’.

Het grootste voordeel is dat AI dingen kan die wij niet kunnen, aldus Ribbens. ‘Het is zo’n slim systeem dat zoveel data kan analyseren, meer dan mensen kunnen doen, en ik denk dat dat de grootste waarde is’

Verslaggever Iris Wiebenga spreekt verder met Gabriëlle Ribbens.

Over de auteur

Laysa Kokkeel

Journalisten Bio Laysa Kokkeel Journalist in opleiding Met onder andere ervaring bij de School voor Journalistiek Utrecht en Creative Business aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik heb vóór mijn huidige studie ook al anderhalf jaar Creative Business gestudeerd. Hier heb ik voor het eerst kennisgemaakt met de journalistiek. Dit beviel zo goed dat ik alleen maar meer wilde leren en zo ben ik bij de School voor Journalistiek in Utrecht terechtgekomen. Schrijven Bij Creative Business heb ik vaak artikelen moeten schrijven, onder andere tijdens een opdracht voor Linda.nl. Hier heb ik geleerd dat ik schrijven leuk vind en hier dus ook graag mee bezig ben. Hoe je goede bronnen vindt, en daarna het verwerken hiervan in een goed stuk was voor mij best nog een uitdaging. Ik schreef vaak bijzaken op, maar ik heb nu geleerd hoe ik dat niet doe. Hierdoor ben ik beter geworden in schrijven en merk ik dat ik nu best goede artikelen op papier kan zetten. Ambities Mijn droom in de journalistiek is om bij de radio te gaan werken. Het lijkt mij leuk om mee te draaien op een redactie en een zo goed mogelijk radio-item neer te zetten. Ik heb een enorme liefde voor muziek, dat is daarom ook één van de redenen dat de radio mij zo trekt. Hoe en waar weet ik nog niet, maar ik heb genoeg motivatie en doorzettingsvermogen om te durven zeggen dat dit gaat lukken, en dat dit iets is waar ik goed in zou zijn. Naast het radiovak zelf vind ik het interessant dat er steeds vaker formats voor online worden gemaakt en het lijkt mij leuk om te ontdekken hoe dat in zijn werk gaat en wat daarin de rolverdeling achter de schermen is.