Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Effecten nieuwe cacaowet: Volgend Pasen pas echte prijstoename

Effecten nieuwe cacaowet: Volgend Pasen pas echte prijstoename

Peter-Paul Vos, eigenaar van chocolaterie Kris Kringle

Met de paasdagen in aantocht liggen de supermarkten inmiddels weer vol met chocolade-eitjes en –paashazen. Cacao heeft, vooral vanwege slechte oogsten, de hoogste prijs ooit aangetikt op de wereldmarkt. Het ontstaan van de nieuwe EUDR wet doet nog een schepje boven op deze prijzen, al zullen we daar waarschijnlijk volgend jaar pas de effecten van merken.

De European Deforestation Regulation (EUDR) moet ervoor gaan zorgen dat de productie van hout, soja, palmolie, runderen, koffie, rubber en cacao niet langer de oorzaak van ontbossing en bosdegradatie zal zijn. De wet gaat pas in werking in december van dit jaar, maar “het zou niet slim zijn voor de meeste bedrijven als ze niet nu al bezig zijn met deze nieuwe regelgeving”, zegt Eduard de Boer. Hij werkt nu vier jaar als auditor voor FSC- en PEFC-certificering bij ingenieursbureau Evan Buytendijk.

De EUDR gaat veel verandering teweegbrengen, en dat is hoognodig volgens De Boer. “De EU is één van de grootste consumerende economieën ter wereld wat betreft dit soort producten, en daarmee ook een van de grootste veroorzakers van ontbossing en bosdegradatie. Daarom heeft de EU zo’n sterk standpunt ingenomen en de wet doorgevoerd.”

Risico’s

“Ik vind de regel wel terecht”, zegt Peter-Paul Vos, eigenaar van chocolaterie Kris Kringle in Tuindorp. De wet kan hem echter wel klanten gaan kosten, die soms alleen komen voor pure chocola. Het is namelijk moeilijk om daar aan te komen. En de winkeliers zijn niet de enige die last gaan hebben van de regels.

Aan de andere kant krijgen importeurs namelijk ook meer werk. Zij moeten vanaf december voor elke partij cacaobonen kunnen aantonen, door middel van gps-coördinaten, waar deze vandaan komt. Daarbij moeten ze verklaren dat hierbij geen ontbossing of bosdegradatie heeft plaatsgevonden. Pas als dat allemaal nagekeken is door de douane, worden de grondstoffen vrijgegeven. Zo duurt het proces dus langer. “Met hout is dat niet zo’n probleem, maar cacaobonen kun je geen weken in de haven laten liggen, dan bederven ze”, aldus inspecteur De Boer.

Een zorg voor later?

De Boer denkt niet dat de gevolgen van de EUDR deze paasdagen in onze portemonnee al te merken zullen zijn. “Daarvoor is het nog te vroeg. De prijzen zijn nu hoog vanwege slechte oogsten bij de cacaoboeren als gevolg van slecht weer. Als importeurs zich straks een hoedje schrikken van de extra taken, komen de effecten van de wet volgend jaar wel meer naar voren.” Chocolatier Vos betwijfelt of het de drukte in zijn winkel zal beïnvloeden: “Met Pasen doen mensen termijninkopen dus ik denk dat het wel mee zal vallen, maar misschien is het volgend jaar wel anders.”

Kwaliteit boven kwantiteit

Die hogere prijzen kunnen vervelend zijn maar blijken niet voor iedereen een struikelblok, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK en voorspellingen van tastetomorrow. Consumenten op de Europese Markt zijn steeds vaker bereid om meer te betalen voor ‘premium’ chocolade, die dus ook duurzamer is. Uit de enquête van tastetomorrow blijkt dit zelfs om 68 procent te gaan. Mensen tonen een groeiende voorkeur voor ‘ambachtelijke’ chocolade met een hoger cacaopercentage en waarbij de herkomst van de bonen wordt gecontroleerd, ook al moeten ze daarvoor wat extra neerleggen.

Verschillende gevolgen

De gevolgen van EUDR wet op de cacaomarkt zijn lastig te voorspellen. “Er zijn verschillende scenario’s mogelijk”, zegt De Boer. Cacaotelers zouden extra kunnen gaan rekenen voor het feit dat ze nu meer werk moeten doen, dat drijft de prijs van cacao verder op. Aan de andere kant is er het risico van minder toevoer. Als een cacaohandelaar namelijk geen zin heeft in al die regels, kan hij zijn cacao net zo goed aan landen buiten de Europese Unie gaan verkopen. Dan kan er in het ergste geval schaarste in de EU ontstaan in de zeven grondstoffen die onder de regelgeving vallen.

Vos is hier minder mee bezig: “De EU is een enorme afzetmarkt, als zij geen cacao meer naar de EU zouden exporteren, blijven ze met de helft van de voorraad zitten.” Wel ziet hij in dat het aantal klanten die bij hem pure chocolade komt kopen, kan afnemen als gevolg van de prijsstijgingen.

In onderstaande video ziet en hoort u Peter-Paul Vos, eigenaar van chocolaterie Kris Kringle in Tuindorp. Dit interview is afgenomen door Vitoya Finisie.

Over de auteur

Femke Leegsma

Mijn naam is Femke Leegsma, ik ben twintig jaar oud en ik woon in Balkbrug, Overijssel. Ik ben eerstejaars student journalistiek op de Hogeschool Utrecht. In 2022 heb ik mijn vwo afgerond en toen heb ik een jaar lang door Australië gereisd; dat was veruit de beste ervaring van mijn leven. Ik wil graag van deze passie voor reizen mijn werk maken en heb daarom de ambitie om vanuit het buitenland te werken, bijvoorbeeld als correspondent. Verder ben ik veel bezig met sport, dus misschien zie je mij ook wel over een aantal jaar op tv tijdens het WK vrouwenvoetbal. Ik wil journaliste worden omdat ik nieuwsgierig en avontuurlijk ben, interesse heb voor verhalen van mensen over de hele wereld en deze verhalen graag een podium wil geven. Ook vind ik het leuk om me te verdiepen in ingewikkelde of lastige onderwerpen en deze op zo'n manier te verwoorden dat ze voor jongeren beter te begrijpen zijn.