Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Het verbod op gas in Overvecht-Noord hoort geen financieel probleem te worden voor bewoners

Het verbod op gas in Overvecht-Noord hoort geen financieel probleem te worden voor bewoners

Overvecht-Noord is sinds 2017 een van de zogeheten aardgasvrije ‘proeftuinen’. In 2030 moeten alle circa 8 duizend woningen van het gas af zijn. Dit roept bij veel mensen financiële zorgen op, terwijl dit volgens de toekomstige plannen helemaal niet nodig is. Het plan is namelijk om de overstap gratis te maken.

Gratis overstappen

De overstap van een gas woning naar een gasvrije woning kan best een grote verandering zijn voor veel mensen en brengt zorgen met zich mee. De grootste zorg is de kosten van de overstap van gas naar gasvrij. Het belangrijkste is dat iedereen mee kan in de overstap naar een nieuwe manier van verwarmen en koken. Dit moet dus ook haalbaar zijn voor iedereen. Daan Giebels, omgevingsmanager Aardgasvrij, legt uit dat dat dan ook het plan is voor in de toekomst, ”Wij willen ervoor zorgen dat de overstap naar gasvrij wonen gratis wordt. Als dit lukt hoeven de bewoners alleen nog te betalen voor de warmtelevering. Die kosten zijn naar verwachting vergelijkbaar met de huidige energierekening voor aardgas.”

Zover is de gemeente nu alleen nog niet, er is nu nog geen plan dat voldoet aan de wensen van betaalbaarheid. Dat betekent dat er op dit moment nog geen aanbod kan worden gedaan aan bewoners, maar er wordt wel gewerkt aan het plan met het voornemen dit alsnog te kunnen doen. Samen met Portaal, Woonin en Eneco blijft de gemeente hun best doen om het warmtenet te laten slagen.

Nog Steeds zorgen

Ondanks de inspanningen van de gemeente om een betaalbaar plan te realiseren, blijven er zorgen bij sommige bewoners bestaan. Dit kan mede komen door de communicatie tussen de bewoners en de gemeente. Zo vertelt bewoner Wendy Snel, dat ze al een jaar niets gehoord heeft over dit plan en meer duidelijkheid wilt. “Wij zitten sinds 2015 in onzekerheid, omdat de gemeente Utrecht nog steeds geen datum kan geven wanneer we van het gas afgaan, hoe ze het willen oplossen, door stadsverwarming of door een warmtepomp.” Ook maakt ze zich zorgen over de kosten van dit project, “Wij hebben vooral financiële zorgen, mede omdat uit de berekening komt dat als we gedwongen op stadsverwarming over te gaan, onze kosten voor het verwarmen en warm water in ons huis op 300 euro per maand zouden uitkomen. Dan hebben we nog geen stroom. Tegen nu 145 inclusief gas en stroom.” Door deze hoge prijzen, hoopt ze dat de gemeente zijn woord houdt en ervoor zorgt dat de kosten per maand ook daadwerkelijk gelijk blijven zoals die nu zijn. Maar of de gemeente dat ook echt doet, daar is ze niet helemaal zeker van. “Eerst zien zwart op wit, dan geloven”. Dit proces loopt als sinds 2015”

Hoe verder?

Als de gemeente erin slaagt om een betaalbaar aanbod te ontwikkelen, gaan ze de wijk in om dit aanbod voor te leggen aan de bewoners. De gemeente organiseert dan bijeenkomsten om meer informatie te geven. Ook kunnen bewoners hier hun mening achterlaten over dit aanbod, die daarna wordt meegenomen en verwerkt in het wijkuitvoeringsprogramma.

Als het uitvoeringsprogramma is goedgekeurd door het college en de raad, krijgen de bewoners een aanbod. Bijvoorbeeld om hun huis aan te sluiten op een warmtenet of te verwarmen met een warmtepomp. Willen zij niet meedoen met de aangeboden oplossing? Dan kunnen ze zelf een andere mogelijkheid uitwerken. Dit moet wel aan dezelfde eisen voldoen als de aangeboden oplossing. Het moet bijvoorbeeld net zo duurzaam zijn.

Over de auteur

Isabel Creemers

Isabel Creemers is 17 en doet journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ze woont in Hilversum, de plek van de media. Ze heeft daarom enorm veel interesse in wat er allemaal gebeurt in de media en wil ook graag later deze richting op gaan. Bij de radio werken of op programma’s terecht te komen op tv lijkt haar het leukst om te doen. Om deze reden kijkt ze ook vaak op de site van Stent Casting om te zien of er weer leuke casting calls zijn. Ze kijkt er erg naar uit om meer te weten te komen over journalistiek en hoopt snel terecht te komen waar ze altijd al van droomt.