Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Moeder en dochter Iftar in Buurthuis Prosific ‘Ramadan is meer dan alleen vasten’

Moeder en dochter Iftar in Buurthuis Prosific ‘Ramadan is meer dan alleen vasten’

Terwijl de zon langzaam ondergaat, komen lokale bewoners samen bij het buurthuis Prosific. Dit doen ze niet alleen om de Ramadan te vieren en hun vasten te verbreken, maar ook om de band tussen moeders en dochters te versterken en het belang van zelfliefde te begrijpen. Zakia Rabhi (25), een van de organisatoren, vind dat zo’n avond erg belangrijk is: “Jouw lichaam is aan het reinigen, dus het is dan ook belangrijk om van dat lichaam te houden.”

De Ramadan is een belangrijke maand in de islamitische kalender. Moslims herdenken in deze maand dat Mohammed zijn eerste boodschap van God ontving. Binnen in het buurthuis Prosific heerst een sfeer van toewijding. Organisatoren zijn druk bezig met het bereiden van eten, terwijl anderen de ballonnen bij de ingang in orde maken en de tafels dekken voor de moeder-dochter iftar. In samenwerking met een collega van WoonIn is deze iftar tot stand gekomen, waarbij alle moeders en dochters uit de buurt welkom zijn. Voor de moeder-dochter iftar hebben acht moeders uit de wijk Overvecht zich ingezet om het eten te verzorgen. Het thema voor deze avond is zelfliefde, en de avond wordt dan ook geopend door een toespraak van een van de organisatoren van de Iftar. Ook zijn er 2 externe samenwerkingspartners gevraagd om aanvulling te geven rondom dit gekozen thema, dit gaat om de partijen DOCK en SportUtrecht.

Zelfliefde

Zelfliefde is een belangrijk aspect van je mentale en emotionele welzijn. Het helpt je om tevreden te zijn met wie je bent en om te accepteren dat je niet perfect bent. In plaats van jezelf te bekritiseren of te vergelijken met anderen, kun je met zelfliefde je eigen unieke kwaliteiten en vaardigheden waarderen. Zakia hecht veel waarde aan het onderwerp zelfliefde en is van mening dat zelfliefde erg belangrijk is, vooral tijdens de Ramadan: “Tijdens deze heilige maand is het essentieel om niet alleen fysiek te vasten, maar ook om innerlijke rust te vinden en liefde voor jezelf te ontwikkelen. Dit helpt niet alleen individuen, maar versterkt ook de banden binnen gezinnen en gemeenschappen.” 

Juist omdat zelfliefde voor deze avond zo belangrijk is, vindt Zakia het ook erg belangrijk dat de moeders die er vanavond zijn dit mee krijgen: “Als je als moederzijnde het goede voorbeeld geeft door van jezelf te houden, zullen jouw kinderen dat waarschijnlijk van je overnemen.”  De betrokkenheid van de moeders gaat verder dan alleen het bereiden van maaltijden. Zij helpen ook bij het signaleren van belangrijke zaken die zich afspelen in de wijk Overvecht. De voorbereidingen van de afgelopen weken heeft zijn vruchten afgeworpen. Niet alleen de buiken werden gevuld, maar ook de harten werden verwarmd

Door vrouwen, met vrouwen

Het evenement is exclusief voor vrouwen, een bewuste keuze van de organisatoren. Zakia legt uit: “Wij wilde dit keer echt iets organiseren voor de moeders & dochters in de wijk Overvecht, zodat wij ze de gelegenheid konden bieden om in een ontspannen en vertrouwelijke omgeving samen te komen. Ook zorgt een girls-only evenement ervoor dat de aanwezige vrouwen de band met elkaar kunnen versterken en kunnen zij openlijk praten over verschillende onderwerpen die specifiek zijn voor vrouwen.”

Maar ook weet ze hoe druk moeders het nu hebben en wilt ze graag wat terug doen. ‘’Ik weet dat de meeste moeders tijdens de ramadan voor een langere tijd in de keuken staan, dit komt omdat zij het belangrijk vinden dat er een gezonde en voedzame maaltijd op tafel staat na het vasten. Door deze iftar te organiseren konden wij de moeders uit de wijk een dagje rust geven.” Volgens Zakia verstrekt de Ramadan dan ook meer begrip en bewustzijn voor anderen: ‘’Als mijn moeder heel lang in de keuken staat tijdens de Ramadan, vindt ik het nóg belangrijker om haar te helpen. Je verplaatst je echt in een ander en dat brengt een gevoel van verbondenheid met zich mee. Voor mij betekent de Ramadan dan ook meer dan alleen het vasten van eten; het gaat ook zelfbewustwording en het dankbaar zijn.”

Over de auteur

Isabel Creemers

Isabel Creemers is 17 en doet journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ze woont in Hilversum, de plek van de media. Ze heeft daarom enorm veel interesse in wat er allemaal gebeurt in de media en wil ook graag later deze richting op gaan. Bij de radio werken of op programma’s terecht te komen op tv lijkt haar het leukst om te doen. Om deze reden kijkt ze ook vaak op de site van Stent Casting om te zien of er weer leuke casting calls zijn. Ze kijkt er erg naar uit om meer te weten te komen over journalistiek en hoopt snel terecht te komen waar ze altijd al van droomt.