Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Meldingen van fysiek partnergeweld nemen toe in Utrecht

Meldingen van fysiek partnergeweld nemen toe in Utrecht

Foto door Luis Dalvan - gepubliceerd op Pexels

Van 2019 tot 2022 is in Utrecht het aantal meldingen bij fysiek partnergeweld gestegen, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2019 waren er 1215 meldingen geregistreerd, terwijl dit aantal in 2022 is gestegen naar 1425. Fysiek partnergeweld kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de mentale als fysieke gezondheid.

De toename van fysiek partnergeweld is opvallend, aangezien het in 2021 juist was gedaald en het in 2022 weer is gestegen. Het aantal meldingen verschilt met 165. In 2022 waren er in Utrecht dus een stuk meer meldingen. Serife Çetin is werkzaam bij stichting Sterk Huis. Voor meerdere problemen zoals seksueel misbruik, huiselijk geweld, opvoedingsproblemen en nog meer kan Sterk Huis hulp bieden. ‘Er is duidelijk een stijging in meldingen, maar het kan ook betekenen dat professionals nu gevoeliger en beter signaleren herkennen. Wij hopen ook dat dit het geval is en dat dit niet door een stijging van delicten komt,’ legt Çetin uit. Wel is het aantal voor alleen Utrecht flink gestegen, dus kan het door alle twee mogelijke oorzaken komen.

Mentale gezondheid gaat erdoor achteruit
Onder fysiek partnergeweld valt schoppen, duwen, slaan en alle andere vormen van agressie. De mentale gezondheid kan hier heel erg door worden aangetast. Veilig Thuis Utrecht staat klaar voor mensen die hulp of advies nodig hebben bij problemen thuis.  Sharon Jansen is medewerker bij Veilig Thuis Utrecht bij het Advies- en Meldpunt. ‘Het is heel erg moeilijk om uit de situatie te komen. We zien heel vaak dat mensen geïsoleerd raken, zich schamen en onzeker worden’, zegt Jansen. Door die schaamte is het ook lastig voor mensen om ook echt om hulp te vragen. Veilig Thuis Utrecht heeft wel een anonieme lijn en een manier om anoniem te chatten, wat wel helpt. ‘Je kan anoniem advies vragen over je situatie, waardoor het ook makkelijker wordt om er zelf over te gaan praten’, zegt Sharon.

Verwondingen met langetermijngevolgen
Niet alleen voor de mentale gezondheid, maar ook voor de lichamelijke gezondheid is fysiek partnergeweld negatief. Het leidt vaak tot lichamelijke letsels, zoals littekens, brandwonden, kneuzingen of botbreuken. Deze verwondingen kunnen ook lange termijngevolgen hebben, waardoor iemand arbeidsongeschikt kan worden of lastig kan leven. Ook kan je lichamelijke klachten krijgen door een psychische oorzaak, zoals hoofdpijn, maagpijn, voortdurende stress of angst. Deze gevolgen van fysiek partnergeweld maken het lastig voor iemand om het leven weer op te pakken. Veel mensen die te maken hebben met dit geweld, isoleren en schamen zich. Mensen schamen zich vaak over de situatie en trekken zich dan terug, zonder hulp te vragen. Het wordt dan ook moeilijk om uit de situatie te stappen (De Gevolgen Van Partnergeweld – Horen Zien En Praten, n.d.)

Over de auteur

Suna Akilli

Hallo, mijn naam is Suna Akilli. Ik ben student aan de school voor journalistiek in Utrecht, met een grote passie voor schrijven. Vooral onderwerpen zoals muziek en maatschappelijke thema's interesseren mij, maar met mijn nieuwsgierigheid kan ik mij interesseren in elk onderwerp! Naast schrijven ben ik veel bezig met muziek maken en gedichten schrijven. Met een creatief hintje vorm ik verhalen die voor iedereen leesbaar zijn.