Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Ouderen slachtoffer van online fraude

Ouderen slachtoffer van online fraude

In Utrecht zijn er 2 weken geleden 5 jongeren opgepakt voor het oplichten van ouderen via datingsites. Dit hebben ze gedaan met oudere mannen af te spreken en vervolgens hun huis leeg te hebben geroofd.

 

In Nederland is vijf procent van alle 65-plussers wel eens slachtoffer van online fraude geweest, volgens het cbs, en oplichting via een datingsite is niet het enige wat voorkomt. Vormen van oplichting online die vaak bij ouderen voorkomen zijn WhatsAppfraude, waarbij de oplichter zich voordoet als een bekende en via een berichtje vraagt om financiële hulp, spoofing, waarbij iemand een neptelefoontje krijgt en wordt gevraagd om persoonlijke informatie of geld, en phising, waarbij criminelen door middel van e-mails proberen mensen naar een valse website te lokken en zo hun gegevens en geld steelt. Vaak leidt cybercrime ook tot emotionele en financiële schade bij mensen. Een kwart van de mensen gaf aan hierdoor problemen te hebben gekregen. Ruim 4 op de 10 slachtoffers van online fraude gaf aan minder vertrouwen te hebben in andere mensen en ruim 2 op de 10 voelden zich er minder veilig door.

Bij shoppingcenter Overvecht zat naast Pizzeria Lucia op Diane Rutten (61) op en stenen bankje. Meeste parkeerplaatsen zijn in bezet door auto’s. Diane had dit te zeggen over haar sociale media gebruik: ‘Ik gebruik veel WhatsApp, Facebook en Instagram’. ‘Laatst kreeg ik een bericht via WhatsApp binnen dat ik nog een boete moest betalen voor mijn auto’, zegt Diane. ‘Ik vond het al raar dat ik dit bericht via WhatsApp kreeg. Ik ben nog niet van het padje dus ik snap dat deze berichten niet echt zijn. Als er wel echt iets is bereiken ze me wel op een andere manier. Echter heb ik toch soms nog de neiging wel zo’n berichtje te openen’’. Zelf heeft Diane wel eens meegemaakt bij een ex-collega dat het fout is gegaan. Toen de dochter van haar ex-collega op vakantie was in Turkije stuurde zij een bericht naar haar moeder waarin ze vroeg of er drieduizend euro overgemaakt kon worden en dat dit een noodgeval was. De ex-collega van Diane had niet door dat dit bericht fake was en heeft het geld via het berichtje overgemaakt en is op deze manier beroofd van haar geld.

‘Wij zijn goed bekend met de gevaren die ouderen op het internet lopen’, zegt Henrique van Huisstede, werkzaam bij het cybercrime team van de politie Midden-Nederland. De politie en overheid in Nederland is al een aantal jaar bezig met beter te worden in cybercriminelen opsporen, maar ook om het te voorkomen en te zorgen dat slachtoffers de juiste hulp krijgen. Dit deden ze door middel van het oprichten van speciale teams en samenwerking met (internationale) partners. ‘Het tegengaan van cybercriminaliteit is iets wat ligt bij de gemeente. Wij zijn er voornamelijk om ongevallen te onderzoeken als er iets is gebeurd. Wel hebben we digitaal wijkagenten in Overvecht’, aldus van Huisstede. Digitaal wijkagenten zijn sinds enkele jaren werkzaam bij de politie. Waar een wijkagent op de fiets door de buurt rijdt en zo dingen in de gaten houdt, doet een digitaal wijkagent dat door middel van een computer. De agent kijkt wat mensen in de wijk bezighoudt via lokale en regionale media en fora.

De politie gaf tips om te voorkomen dat meer ouderen opgelicht worden via online datingsites. Zoals je niet de weg te laten leiden online, geen informatie delen over kostbare spullen in je huis en altijd af te spreken in openbare ruimtes. Verder worden slachtoffers van cybercrime geadviseerd contact op te nemen met slachtofferhulp voor de nodige nazorg bij trauma.

Over de auteur

Sander Olierook

Ik ben Sander Olierook (22) komende uit Den Haag. Ik ben een eerstejaars student aan de School voor Journalistiek bij de Hogeschool Utrecht. Mijn interesse in de journalistiek stamt af van altijd al nieuwsgierig te zijn geweest naar wat er in de wereld gebeurt en wat erover gezegd wordt. Om die reden heb ik besloten een journalist te worden door die interesse te gebruiken en zo hopelijk veel te kunnen schrijven en maken. Voor ik aan deze opleiding begon ben ik nog nooit actief geweest in de wereld van de journalistiek en ben ik vooral gaan werken na mijn tijd op de middelbare school. Ik heb veel ervaring hierdoor gekregen maar niet met het maken en schrijven van nieuws en hoop hier veel over te leren in de komende jaren. Mijn ambities zijn om veel te schrijven over maatschappelijke onderwerpen en uiteindelijk documentaires te maken. De komende tijd zal ik op deze site stukken publiceren waar jullie kunnen lezen over de actualiteiten in Utrecht Noord en doe ik mijn best jullie te informeren.