Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Bezorgde dierenartsen en veehouders door terugkeer blauwtongvirus

Bezorgde dierenartsen en veehouders door terugkeer blauwtongvirus

Provincie Utrecht is flink geraakt door het teruggekeerde blauwtongvirus in Nederland. In Utrecht-Noord proberen veehouders en dierenartsen het beste van de situatie te maken.

Dr. David Speksnijder is herkauwdierenarts en onderzoeker voor de Universiteit Utrecht. Hij vertelt: “Afgelopen drie weken waren we met z’n allen enorm druk om alle meldingen na te rijden. Zeker in het begin moesten we ook nog bloedtappen, om de dieren te onderzoeken en de diagnose te bevestigen. Landelijk willen ze een goed beeld houden waar het virus zit en hoe dat zich gedraagt. Inmiddels merk je dat mensen een routine krijgen in hoe ze de dieren moeten behandelen. Dat ze ook zelf steeds beter in staat zijn om de diagnose te stellen en weten wat ze wel of niet moeten doen. Dus in die zin is de druk een klein beetje van onze ketel. Echter is het nog lang niet over en raast nog volop rond.”

“Wat we momenteel het meeste zien in de dierenpraktijk is dat ze zweertjes in de bek krijgen, op de lippen en op de tong. Ze gaan vaak kwijlen, smakken, worden slomer en zonderen zich vaak af. We zien dat ze koorts krijgen, algemeen ziek worden en dus niet meer eten en drinken. Heel veel dieren zien we ook kreupel worden, vooral schapen. Dan blijven ze veel liggen en komen ze niet meer overeind of alleen maar voor korte stukjes. Daarnaast zien we vaak kapotte neuzen, zweertjes op de neus, vieze neusuitroeiing dus echt pus uit de neus en luchtweg problemen,” vertelt dr. David Speksnijder.

“Bij schapen zien we echt een enorm hoog aantal sterven aan het virus. Het virus komt in de bloedbaan terecht en zeker in de haarvaatjes geeft het ontstekingen. Afhankelijk van waar zich dit manifesteert dat kan uitwendig zijn zoals op de tong of op de neus, maar het kan ook inwendig de organen flink beschadigen. Hierbij moet je denken aan de lever, nieren maar ook bijvoorbeeld de hartspier. Daar kunnen ze zeker aan doodgaan. Wat bij koeien opvalt is dat ze minder melk gaan geven. Ook is er een kans dat er veel misvormde kalfjes geboren gaan worden en dieren een abortus krijgen door het virus,” aldus dr. Speksnijder.

Hoe het virus weer teruggekeerd is in Nederland is nog onbekend. “Van de winter mag je verwachten dat qua klinische symptomen het wel gaat meevallen. De kans is heel groot dat het virus overwintert. Dat we volgend voorjaar of zomer toch weer nieuwe uitbraken gaan krijgen en dan vooral bij dieren die het virus nu nog niet meegemaakt hebben,” vertelt dr. Speksnijder.

Eva Weijdert is medewerker bij stadsboederij Gagelsteede in Overvecht, waar het blauwtongvirus nog niet is geconstateerd. “Bij onze andere locaties helaas wel. En inmiddels zijn er al twee schapen overleden aan het virus,” vertelt Weijdert. Dat er zoveel dieren aan doodgaan maakt haar verdrietig. “We maken ons zeker zorgen en tegelijkertijd is er ook niet heel erg veel wat we kunnen doen op dit moment. Als het op deze locatie komt dan is het een kwestie van omarmen en de dieren zo goed mogelijk verzorgen,” vertelt Weijdert.

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt druk bezig te zijn met het zoeken naar een vaccin. Volgens schapenspecialist Mark van der Heijden is hier voorlopig nog geen zicht op een vaccin, omdat er nu te maken is met type 3 en in het verleden om type 8 ging waarvan het vaccin geen bescherming zou bieden. Hoe het virus weer is teruggekeerd in Nederland is ook nog onbekend.

Verslaggever Sander Stiphout spreekt met een veehouder in Utrecht-Noord, wiens koeien getroffen zijn door het virus.

Over de auteur

Nessah Schothuis

Ik ben Nessah Schothuis, journalist in opleiding aan Hogeschool Utrecht. In de toekomst wil ik graag werkzaam zijn als camjo, fotojournalist, documentairemaakster en regisseuse. Ik ben gedreven om de wereld te ontdekken, verhalen aan het licht te brengen, mensen een stem te geven en helpen de samenleving aan het denken te zetten. Van jongs af aan raak ik geïnspireerd door documentaires en reisprogramma’s op NPO Start, tijdschriften als National Geographic en de jaarlijkse tentoonstellingen van World Press Photo. Ik ben geïnteresseerd in onderwerpen als mensenrechten, cultuur, kunst, klimaat en politiek. Voorheen heb ik de opleiding AV-specialist afgerond aan het Landstede te Zwolle. Enthousiast volg ik nu de opleiding journalistiek om mijzelf verder te ontwikkelen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.