Utrecht Noord

Selecteer Pagina

‘Vandaag koken we voor zo een veertig man.’

‘Vandaag koken we voor zo een veertig man.’

Foto: Buurtcentrumdeboog.nl

In buurtcentrum De Boog in Overvecht koken de buurtbewoners elke dinsdag en donderdag voor elkaar. Onder begeleiding van kok Ed leren de buurtbewoners over koken en over elkaar. De buurtbewoners koken deze donderdag voor zo’n veertig man. 

 

Achter het gasfornuis staat Houdayfa, hij is via school in de keuken van het buurthuis terecht gekomen. ‘Ik moest een plek voor mijn stage vinden. En dit buurthuis was in de buurt en het leek me leuk.’ Houday staat vandaag met onder andere Sharda en Ed in de keuken. Er staan verschillende pannen op het fornuis en de keuken is nu al overgenomen door geuren, ook Houday is iets aan het bakken ‘Ik heb geen idee hoe dit heet, maar later gaan we een vegetarische tajine maken.’ 

 

De kok Ed loopt door de keuken terwijl hij vragen van de rest beantwoordt. ‘Dat is tofu’, zegt hij lachend tegen Houday. Tijdens het koken wordt er veel gegrapt en gepraat. Ondertussen wordt er natuurlijk serieus gekookt en uitgebreide gerechten gemaakt, met behulp van Ed leren de vrijwilligers over verschillende gerechten, ingrediënten en bereidingswijzen. De niet kokende vrijwilligers van het buurtcentrum komen langs de keuken, ook zij eten mee vanavond. En iedereen mag even proeven.  

 

Buurtmaaltijden is in de coronatijd begonnen. Toen de horeca in maart 2020 dicht moest, haalde buurtmaaltijden de overgebleven verse producten op. Met de producten maakten en bezorgden ze gezonde maaltijden voor de buurtbewoners, die door de coronamaatregelingen niet meer naar het buurthuis konden komen. Het initiatief groeide en Buurtmaltijden kreeg in juli 2021 de Nationale Vrijwilligersprijs. 

 

Sociaal coördinator Flip zorgt ervoor dat alles soepel loopt: ‘Ik zorg dat alles is voorbereid en af en toe jaag ik een beetje aan.’ Ook zorgt Flip voor een connectie met de buurtbewoners, ‘Als ik hoor van de bewoners dat ze hulpvragen hebben kan ik ze doorverwijzen.’ Buurtmaaltijden is dus meer geworden dan alleen eten op tafel zetten, ‘We focussen ons ook op de ontwikkeling en participatie van buurtbewoners’, vertelt Flip verder. ‘Maar sinds het begin gaat het over contact met buurtbewoners.’  

 

Vrijwilliger en buurtbewoner Sharda staat ook in de keuken, ze is hier via de kok Ed terecht gekomen. ‘Ik kook hier vaak op de donderdagen’, zegt Sharda terwijl ze in een grote pan aan het roeren is. ‘Dit is een gerecht uit India.’ Ed staat naast Shara een beetje te lachen, Ed vertelt dan over de verschillende culturele gerechten in de keuken ‘Sharda kookt ook vaak als het Divali is, dat is een hindoeïstische feestdag.’ Hij vertelt ook dat ze in de keuken zo veel mogelijk verschillende gerechten proberen te maken. 

 

Audioverslaggever Peer Ripmeester interviewt de hooftkok Ed:

Over de auteur