Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Inzamelactie voor Oekraïns Sinterklaasfeest

Inzamelactie voor Oekraïns Sinterklaasfeest

Utrecht Science Park – Lisa Bashcheva, student Gender Studies aan de Universiteit Utrecht is afkomstig uit Oekraïne. Lisa zamelt deze herfst geld donaties en cadeaus in. Hierbij richt zij zich op studenten en medewerkers van de UU. Deze donaties zullen tijdens het Oekraïense Sinterklaasfeest worden geschonken aan kinderen in een weeshuis en een internaat in Kyiv.

Dit jaar is een test om te kijken hoe vrijgevig Nederlanders zijn als het gaat om doneren voor dit specifieke doel, vertelt Lisa. Ze zal kijken of het handig is om donaties en cadeaus te combineren of dat het toch beter is om alleen donaties in te zamelen. Daarnaast is het nog de vraag hoe Lisa überhaupt de cadeaus naar Kyiv zal transporteren. Het is allemaal nog een beetje onzeker.

Lisa is al langer bekend met het weeshuis en het internaat. Voordat Lisa naar Nederland is gekomen woonde ze met haar familie naast deze instellingen. Ook toen doneerde Lisa al samen met haar familie kleding en speelgoed.

Deze Sinterklaas doet Lisa alles alleen. Maar als dit jaar succesvol verloopt wil Lisa de volgende keer meer mensen vragen om haar te helpen. Dan kan ze misschien meer kinderen blij maken.

In plaats van 5 december, wordt in Oekraïne Sinterklaas gevierd op 19 december. De weeskinderen zijn dus net als kinderen in Nederland, bekend met Sinterklaas. De tradities verschillen wel degelijk, vertelt Lisa. In Oekraïne kent men bijvoorbeeld geen pieten. Dat was wel even wennen. Maar er zijn ook overeenkomsten zoals bijvoorbeeld de tradities van het geven en samen zijn.

Luister hier naar het interview van Mette van Leeuwen met Lisa Bashcheva:

Over de auteur

Eva van Hemessen

Eva van Hemessen (2004) is geboren in en getogen in Amsterdam. Ze vond het als kind superleuk om verhalen te schrijven maar op de middelbare heeft verwaarloosd. Het schrijven was echt even een rustmoment. Op de middelbare school heeft Eva dat best verwaarloosd maar is een liefde voor dansen en muziek begonnen. Na de middelbare school ging ze naar de Hogeschool Utrecht om de opleiding journalistiek te volgen. Eva vind het leuk om kritisch te kijken op de dingen die mensen zeggen, om erachter te komen waar hun meningen vandaan komen. En het liefst anders te denken dan de rest. Haar interesses liggen op dit moment bij schrijven en dit het liefst over trends. Trends zoals kleding, hoe snel die trends veranderen en weer opduiken na tientallen jaren. En hoe sociale media daar ook een grote invloed op heeft.