Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Onvoorspelbare toekomst van Nederland na verkiezingen

Onvoorspelbare toekomst van Nederland na verkiezingen

Foto Tweede Kamer

Heel Nederland heeft het erover, de uitslag van de verkiezingen van de Tweede Kamer. De Partij voor de Vrijheid gaat met een winst van 37 zetels naar huis. Voor veel Nederlanders een schokkende uitslag. Over de toekomstige coalitie in de Tweede Kamer zijn nog veel vragen.  

Woensdag 22 november was het weer zo ver. Heel Nederland kon stemmen op wie zij in de Tweede Kamer willen zien. Tijdens de voorspelde peilingen werd al gehint op een groot aandeel stemmen voor de Partij voor de Vrijheid. Dit is bevestigd in de uitslag van de verkiezing. De PVV is naar huis gegaan met maar liefst 37 zetels (dit waren er in 2021 maar 17), GroenLinks-PvdA met 25 zetels, VVD met 24 zetels en NSC met 20 zetels. 

Wij spraken Evert Manders, persvoorlichter van de jongere democraten van de D66, over de uitslag. Zijn reactie is duidelijk: “Wij mogen als heel Nederland in een spiegel kijken, dit is een verkiezingsuitslag die slecht is voor heel Nederland”. Over de toekomst van onze economie is Manders ook niet positief: “Weinig mensen realiseren zich dat het ook slecht is voor hun eigen portemonnee”. 

D66 was bij de vorige landelijke verkiezingen de grootste in Utrecht, maar dit jaar zijn ze op de tweede plaats geland. Manders verklaart dat door het aantal zwevende kiezers: “Een groep kiezers van de D66 is naar GroenLinks-PvdA gestapt door premier kandidaat Frans Timmermans.”

Hoe de coalitievorming gaat lopen is nog onduidelijk. Een ding is zeker volgens Evert Manders: “Wij zijn de partij die vanaf het begin het felste tegen de PVV is, en dat moeten we vasthouden.” De kans van een samenwerking tussen de D66 en PVV is dus klein. Wie wel samen gaat werken met de PVV is nog spannend.

Luister hier naar het interview van Nienke Hoffman met Evert Manders

Over de auteur