Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Toekomst horecazaak Mams in Hogeschool onzeker

Toekomst horecazaak Mams in Hogeschool onzeker

Foto: Mams

Door de nieuwe plastic regeling van de Hogeschool Utrecht (HU) twijfelt de horeca-ondernemer van Mams of hij vanaf 2024 nog in de Hogeschool gevestigd blijft.

In heel Nederland moet per 1 juli 2023 bij afhaallocaties extra geld betaald worden voor plastic wegwerpbekers. Het gebruik van plastic wegwerpservies in een horecagelegenheid is per 1 januari 2024 verboden. De HU is strenger, die verbiedt vanaf 1 januari ook de verkoop van plastic wegwerpbekers. Vanuit het initiatief “samen duurzaam” wil de HU een bijdrage leveren aan de vermindering van de “plastic-afvalberg”.

Wim van der Poel, eigenaar van Mams koffie vertelt dat deze regeling nu juist goed is voor zijn winst. Wanneer studenten een eigen beker meenemen krijgen zij 30 cent korting. Voor koffie in een wegwerpbeker wordt 25 cent extra betaald. In totaal betaal je 55 cent extra voor de beker. Wim merkt tot zijn verbazing geen verschil in de verkoopcijfers: “Het enige waar studenten niet mee bezig zijn is geld en duurzaamheid”. Typerend is dat het meest verkochte product Spa Blauw is, terwijl er een watertappunt aanwezig is. Ook wordt er nog vaak gevraagd naar plastic rietjes terwijl deze al sinds 3 juli 2021 verboden zijn. De kartonnen rietjes die wel aangeboden worden vallen snel uit elkaar waardoor studenten hier meerdere van vragen.

Voor nu is de regeling nog gunstig voor Mams. Wim ziet de situatie voor Mams vanaf 1 januari 2024 somber in. Bij een vergeten beker mag hij dan geen koffie meer meegeven waardoor hij minder zal verkopen. Hij zegt: “De snelste oplossing voor mij is dan wegwezen uit de Hogeschool, als ik hier twintig meter voor de deur in een foodtruck ga staan heb ik al dat gezeur niet”. Wim wil graag in de Hogeschool blijven maar deze regeling maakt dat lastig.

Nienke Hoffman

Over de auteur

Nienke Hoffman

Nienke is beginnend journalist aan de Hogeschool in Utrecht. Ze groeide op in de Zaanstreek en woont sinds dit jaar in Utrecht. Ze heeft na de middelbare school aan de Hotelschool in Amsterdam gestudeerd. Nienke werkte mee aan de documentaire "liefde in de stad" over diversiteit. Ze heeft interesse in de wereld om haar heen en is nieuwsgierig naar de maatschappij. Ze heeft belangstelling voor onder andere actuele dilemma's, psychologie, film en documentaires. Hiernaast trekken onderwerpen als sport, klimaat, politiek en misdaad haar. Ze houdt zich bezig met de verslaggeving voor Utrecht Oost.