Utrecht Oost

Selecteer Pagina

“Kinderen zijn pas echt zwem veilig met een A, B & C diploma”

“Kinderen zijn pas echt zwem veilig met een A, B & C diploma”

Foto door Jim De Ramos

Het is geen geheim dat er steeds minder kinderen op zwemles gaan. Ook Mick van Eeuwijk, eigenaar van de zwemschool in het UMC merkt een flinke daling bij jonge kinderen. Hij vertelt hoe belangrijk diploma’s zijn en waar precies de problemen liggen. 

“We merken dat kinderen tegenwoordig sneller stoppen na hun A diploma.” Dit is in het begin niet een groot probleem, maar kinderen kunnen de juiste technieken snel verleren. Mocht een kind ooit in nood zijn, kan hij of zij sneller in de problemen komen. “Kinderen zijn pas echt zwem veilig met een A, B & C diploma.” Kinderen zijn dan pas zwem veilig, omdat ze dan alle zwemtechnieken goed kennen. Die heb je als kind, maar ook als volwassen persoon nodig voor als bijvoorbeeld in nood bent.

Aantrekkelijker maken

Om kinderen, maar vooral ouders ervan te overtuigen om langer door te zwemmen heeft De Blauwe Watervogels een nieuw systeem bedacht. Meteen bij de inschrijving wordt het kind automatisch ingeschreven voor de A, B & C diploma’s. Mochten ze niet verder willen is uitschrijven altijd nog een optie, maar dit een manier die lijkt te werken.

Ook achtergond heeft invloed

Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat kinderen met een andere achtergrond sneller stoppen na hun A diploma. Ook De Blauwe Watervogels merkt dat. “Dit heeft alleen meer te maken met financiële middelen.” De ouders van de kinderen die zwemles hebben krijgen vaak een subsidie van een fonds. Alles tot hun A diploma wordt betaald, maar vanaf dan moeten ze het zelf betalen.

Over de auteur