Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Expositie Uitzicht in Moving Gallery

Expositie Uitzicht in Moving Gallery

Galerie Moving Gallery Foto: Lucas van den Kommer

In de afgelopen vijf jaar is Moving Gallery uitgegroeid tot een locatie waar verzamelaars, kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar weten te vinden. Met het vijfjarig jubileum achter de rug is het nu tijd voor een expositie van twee jonge Utrechtse kunstenaars: Anne Schillings en Anna Reerds. De expositie ‘Uitzicht’ is te zien van 26 november tot en met 14 januari 2024.

Expositie Uitzicht
Eenmaal de Moving Gallery ingelopen te zijn, wordt meteen duidelijk dat expositie Uitzicht niet zomaar een expositie is. Aan de wanden hangen meerdere kleurrijke schilderijen in verschillende maten van landschappen in een ‘hedendaagse post-impressionistische stijl’, aldus Anne Schillings.
Midden in de ruimte staan zelfgemaakte decors van stille stedelijke elementen die doen denken aan de wederopbouwperiode in Nederland in de jaren 50-70, gemaakt door Anna Reerds.
Het doel van de expositie is om de twee jonge kunstenaressen, Anna Reerds en Anne Schillings, een kans te geven om naamsbekendheid te krijgen in de kunstwereld. De kunstwerken van Anna en Anne hebben geen verband samen.

Anna Reerds
Anna Reerds (1996) gebruikt fotografie, schaalmodellen, film, animatie en illustratie voor haar kunstwerken. Het doel van haar kunstwerken is om ervoor te zorgen dat de onkunde en treurigheid die een mensenleven kent, niet verborgen hoeft te worden. Door bijvoorbeeld fotografie en animatie te combineren maakt ze met haar werk een wereld waar de treurigheid van een mens niet wordt beschouwd vanuit een kritisch punt, maar vanuit een positieve en zachte kant: ‘Ik vind het troostend dat die plekken waar de onkunde van mensen tot uiting komt, bestaan en een fysieke plek krijgt’, aldus Anna Reerds.

Achter in de Gallery is er een klein, donker kamertje. Naast een tafeltje met een waterkan, glazen en koekjes is de kamer vrijwel leeg op acht stoelen na die in perfecte lijn naast elkaar gezet zijn. De zelfgemaakte film van Anna wordt hier afgespeeld, genaamd een hond die huilt. Terwijl de film wordt afgespeeld op de witte muur, vertelt Anna Reerds vol trots over haar eigen film: ‘De film is deels gebaseerd op de coronatijd. Het gaat over de manier hoe verschillende mensen hun tijd doorbrengen als je met zijn alle vastzit in een gebouw, maar toch met elkaar in verbinding staat.’

Anne Schillings
Anne Schillings (1995), afgestudeerd aan de HKU, combineert verschillende materialen en uitbundige kleuren voor haar kunstwerken. Dat ze veel kleuren gebruikt voor haar kunstwerken heeft een reden. Terwijl er steeds meer bezoekers de Gallery in komen lopen, vertelt Anne waarom haar kunstwerken zo kleurrijk zijn: ‘Ik vind het heel leuk om kleuren te combineren. Soms heb ik een kleurencombinatie in mijn hoofd, en tijdens het uitproberen vraag ik mij dan af wat er gebeurt als ik er een andere kleur aan toevoeg.’
Het doel van de kunstwerken van Anne Schillings is om toegang te krijgen tot haar innerlijke wereld; ‘dat kan enorm wild zijn, of heel minimalistisch’.
Voor Anne Schillings is het niet haar eerste keer dat ze meedoet met een expositie in de Moving Gallery. Anna is al ruim drie jaar betrokken bij de gallery en begon met de groepstentoonstelling ‘Work on Paper’.

Moving Gallery
De Moving Gallery biedt kunstenaars een podium, met als specificatie de jongere generatie. Volgens Arnoud van Mosselveld, eigenaar Moving Gallery, heeft dat een reden: ‘’Er zijn ontzettend veel jonge kunstenaars, maar nauwelijks plek waar ze hun werk kunnen laten zien. Ik vind het belangrijk om deze doelgroep te helpen, en daar is de gallery een middel voor.’’
Anne Schillings bevestigt even later de woorden van Arnoud: ‘’Ik vind het erg leuk om te schilderen, alleen wist ik niet zo goed wat ik er mee moest dus vind ik het heel fijn dat dit er is.’’

De Moving Gallery vierde laatst het vijfjarig bestaan van de kunstruimte. Op de vraag hoe dit gevierd is kan Arnoud kort antwoord op geven: ‘’We hebben het eigenlijk niet gevierd. We waren ons er niet van bewust, maar we hebben wel een cadeau gekregen.’’ Met de vinger wijzend naar het cadeau vertelt Arnoud een verhaal van de kunstenaar die het cadeau gemaakt en geschonken heeft.

Na de expositie ‘Uitzicht’ zal er weer een nieuwe expositie te zien zijn. Moving Gallery verandert steeds van kunst en zal de verschillende kunststijlen blijven presenteren in de nog vele exposities die zullen komen.

Mila gaat in gesprek met Anna Reerds, die haar al pratend meeneemt door de expositie.

Werk van Anna Reerds
Foto: Lucas van den Kommer

Korte film: Een hond die huilt
Foto: Lucas van den Kommer

Over de auteur

Mila Klaver

Mila Klaver (2004) is van jongs af aan bezig met het neerzetten van gedachten, ideeën en meningen op papier. Momenteel studeert ze journalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht. In 2022 heeft ze haar diploma gehaald op het Carolus Clusius College in Zwolle. Datzelfde jaar won ze het tv-programma Op Weg Naar Het Lagerhuis met haar zelfgeschreven speech over het taboe op depressie onder jongeren. In de journalistiek focust ze zich op soortgelijke maatschappelijke kwesties, met als doel jongeren meer te betrekken bij het nieuws. Ze maakt zowel nieuws- als videoberichten over wat er gaande is in Nieuwegein en IJsselstein, in de hoop mensen te betrekken bij wat voor hen belangrijk is.