Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Laatste wolatelier van het jaar bij De Buitenkamer

Laatste wolatelier van het jaar bij De Buitenkamer

Vandaag is het laatste open wolatelier van dit jaar in De Buitenkamer. De Buitenkamer organiseert wekelijkse activiteiten waar iedereen mag aanschuiven, ervaring of niet. Tijdens de activiteiten staat verbinding en ontspanning centraal. ‘Dit is een fijne plek om te komen en mijn zorgen te vergeten.’ 

De Buitenkamer is een klein atelier met een van de muren gevuld met een wandtapijt van wol. Het atelier is een oud gebouw waar vroeger koeien in stonden. Het gebouw is omringd door de snelweg en kantoorgebouwen, maar in De Buitenkamer heerst rust. De Buitenkamer bestaat uit het wolatelier, een open tuin en een keuken. Het wolatelier is een plek waar mensen vrij kunnen komen om even lekker met hun handen te frutselen.

Met het doel te verbinden hebben Annette van Herk en Sandra Muijs De Buitenkamer in 2023 opgericht. Annette wilde een plek maken waar mensen bezig kunnen zijn met hun handen en even kunnen ontsnappen uit de hectiek van hun leven. ‘Door samen te klussen maak je al snel een praatje met elkaar’, aldus Annette.

Het is een regenachtige ochtend in december, de laatste week voor de kerstvakantie. De lampen in het wolatelier zijn uit en voor het raam staat een kerstboom, met daarin wollen kerstballen. Stipt om 10 uur, de aanvangstijd van het open atelier, komt Annette aangefietst.

Eenmaal binnen vertelt Annette trots over De Buitenkamer terwijl ze een kop koffie zet. Het is een kleine ruimte voornamelijk gevuld met apparaten voor wolbewerking. Zoals bijvoorbeeld een groot weefgetouw, maar er is ook een kleine keuken en een bank. ‘Niks hoeft, alles mag, want je komt hier echt voor jezelf. Dus je bent niet verplicht om ergens aan mee te doen, dat moet je allemaal zelf weten’, vertelt Annette blij.  ‘Je mag ook op de bank zitten en alleen maar koffie drinken.’

Even later komt de eerste deelnemer van het wolatelier binnen. Annette verwelkomt de deelnemer, haar naam is Isabel. Doordat Isabel hier al vaker komt wordt ze warm ontvangen. Na even bijgepraat te hebben met Annette doet Isabel haar koptelefoon op en gaat zelfstandig aan de slag aan een van de spinwielen. Annette vertelt dat de meeste mensen al ervaring hebben maar dat zei en Sandra indien nodig ook mensen  helpen. En vice versa, Annette vertelt dat ze ook nieuwe dingen leren van de deelnemers.

Even later geeft Isabel een klein potje aan Annette en Sandra, die inmiddels ook het atelier is binnengekomen. Isabel legt uit dat het helpt voor de weerstand. De vrouwen raken aan de praat en Isabel vertelt dat ze uit de buurt komt en het atelier via haar moeder had gevonden. Ze noemt het ouderwets waardoor Annette en Sandra lachen en in discussie raken of het ouderwets is. Isabel vertelt dat ze net klaar is met studeren en nog niet zeker weet wat ze wil. ‘Dit is een fijne plek om even uit je hoofd te komen. Om je zorgen een beetje te vergeten en gewoon lekker met je handen bezig te zijn.’

Luister hier het audio-interview van Mette van Leeuwen

Over de auteur

Eva van Hemessen

Eva van Hemessen (2004) is geboren in en getogen in Amsterdam. Ze vond het als kind superleuk om verhalen te schrijven maar op de middelbare heeft verwaarloosd. Het schrijven was echt even een rustmoment. Op de middelbare school heeft Eva dat best verwaarloosd maar is een liefde voor dansen en muziek begonnen. Na de middelbare school ging ze naar de Hogeschool Utrecht om de opleiding journalistiek te volgen. Eva vind het leuk om kritisch te kijken op de dingen die mensen zeggen, om erachter te komen waar hun meningen vandaan komen. En het liefst anders te denken dan de rest. Haar interesses liggen op dit moment bij schrijven en dit het liefst over trends. Trends zoals kleding, hoe snel die trends veranderen en weer opduiken na tientallen jaren. En hoe sociale media daar ook een grote invloed op heeft.