Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Journalist Rachel Franse bij Het Bonusprogramma

Journalist Rachel Franse bij Het Bonusprogramma

Afgelopen woensdag was Rachel Franse te gast bij Het Bonusprogramma. De voormalig eindredacteur van OP1 vertelde op de Hogeschool Utrecht over haar carrière en hoe ze redacteur is geworden. ‘Ik vind Het Bonusprogramma een heel mooi concept en ik vind het goed om mensen uit de beroepsgroep te vertellen wat mijn baan inhoudt.’

De bezoekers zaten al een kwartier op de tribune, te wachten op Rachel. Ondertussen was het stipt half vijf en Rachel was nog nergens te bekennen. Dat zorgde voor wat verwarring bij de kijkers. Even later riep presentatrice Fien om dat Rachel in de file stond, maar dat het programma over een paar minuten écht kon beginnen. En dat was ook zo, Rachel kwam aangelopen en nam plaats op de gastenstoel.

De talkshow gaat van start. Rachel begint zich te verontschuldigen voor dat ze te laat is: ‘Tussen Amsterdam en Utrecht stond echt een enorme file, sorry!’ Toch blijkt niemand het een probleem te vinden. Rachel begon te praten over haar tijd als redacteur bij o.a. Pauw & Witteman, JINEK en OP1. Lachend zegt ze dat ze bijna de hele dag aan de telefoon hing om gasten te regelen voor aan de desk: ‘Ik was de hele dag aan het bellen, schrijven en de show aan het voorbereiden. En soms waren het ook echt lange dagen dat ik maakte. Soms maakte ik wel dagen van 14 uur ofzo.’ Een van de presentatoren haakt hierop in en vraagt hoe ze dat volhoudt. Het antwoord had Rachel snel paraat: ‘Veel koffiedrinken haha. Ik denk dat er wel acht kopjes doorheen gingen op zo’n dag.’

Toen presentatrice Justine halverwege de talkshow een vraag wilde stellen, was er een technisch mankement. De microfoon viel uit. Dit zorgde voor onrust op de vloer aangezien dit niet op de planning stond. ‘De microfoons zijn eigenlijk altijd opgeladen dus dit was best een verrassing voor ons’, zegt presentatrice Fien. Ze besloten om de microfoon door te geven en zo de talkshow te hervatten.

Er hangt een gezellige en informele sfeer in de zaal. De bezoekers (studenten van de School voor Journalistiek) stellen gemakkelijk en veel vragen. Een van de mensen in de tribune vraagt hoe Rachel kijkt naar de misstanden in de talkshowwereld. Na afloop van de talkshow bleek dat Rachel dit de beste vraag vond die is gesteld. Hij had deze eer niet zien aankomen: ‘Ik zou wel erg naast mijn schoenen lopen als ik het wél; had verwacht.’ Als prijs krijgt hij van Het Bonusprogramma een kadobon voor het studentenkroegje ‘Het Proeflokaal’.

Voordat Rachel weer richting Amsterdam vertrekt heeft ze nog een verrassing voor de bezoekers. Haar zelfgeschreven boek ‘De Slag Om De Gast’ deelt ze vol trots uit aan de nieuwe generatie journalisten. En die zijn er blij mee: ‘Deze ga ik sowieso lezen!’, zegt een van de studenten.

Ten slotte kondigt Rachel Franse trots aan dat ze binnenkort mee gaat werken aan een nieuw televisieprogramma. Ze geeft een tipje van de sluier: ‘Het wordt een dagelijks magazine-achtig programma voor de doelgroep van twintig tot en met 34 jaar.’

Wil je meer horen over dit onderwerp? Luister dan de audioreportage van Joris Jansen!

http://

Over de auteur

Jaimy Dahmes

Jaimy Dahmes (Zaanstad, 2004) is sinds jongs af aan al bezig met (lokaal) nieuws. Als kind was ze altijd nieuwsgierig en benieuwd naar wat er in de wereld gebeurt. Daarom was de stap om Mediaredactie te studeren aan het Mediacollege Amsterdam, geen verrassende keuze. Op deze school heeft zij veel ervaring opgedaan op het gebied van radio, tv en camjo. Van elke week een radio-uitzending maken tot reportages van het lokale nieuws in de hoofdstad. Tijdens deze opleiding is Jaimy erachter gekomen dat ze later graag nieuws wil publiceren en presenteren. Daarom heeft ze even later ook stage gelopen op de nieuwsredactie van Qmusic. Hier heeft ze veel geoefend met het lezen en schrijven van landelijk nieuws. Nu ze haar mbo-papiertje op zak heeft, is ze aan de slag gegaan als freelance-journalist. Dit werk verricht ze onder andere bij Qmusic en RTV Purmerend. Verder gaat ze nu ook wekelijks aan de bak bij de NOS als autocue operator. Dit valt allemaal best goed te combineren met haar huidige studie: de School voor Journalistiek. Voor deze hbo-opleiding mag zij nu ook haar eigen nieuws gaan maken voor SvJ media in de regio: Utrecht-Oost Oost. Hier gaat zij schrijven over allerlei onderwerpen, van sport tot aan zorg. Jaimy heeft onwijs veel zin in het komende jaar en kan niet wachten om jullie het nieuws uit de hyperlocal te brengen!