Utrecht Oost

Selecteer Pagina

HU Tech Talks toont de nieuwste technieken

HU Tech Talks toont de nieuwste technieken

locatie Hogeschool Utrecht

Op vrijdag 27 oktober wordt voor de vierde keer de sfeervolle HU Tech Talks gehouden, georganiseerd door de Hogeschool Utrecht (HU). Tijdens dit evenement worden de nieuwste technologische ontwikkelingen besproken en tentoongesteld. Maar wat gebeurt er nu precies tijdens de Tech Talks?

Bij binnenkomst op de Padualaan 101 voel je al de gezelligheid. Het is vrijdagavond en daar hoort een borrel bij. Op de kennismarkt waar de nieuwste technologische ontwikkelingen te zien zijn, hoor je het geklingel van de glazen. De meeste ogen zijn gericht op de robothond die nog stil op de grond ligt. Hardop vragen de bezoekers zich af: ‘’Waar is degene van deze stand; ik wil hier meer over weten!’’ Al snel komt er iemand aan lopen die de robothond gaat besturen. Vol verbazing kijkt iedereen naar de robot hoe deze een trap op en af loopt. ‘’Dit is toch prachtig speelgoed!’’, zegt een bezoeker lachend. 

Verderop staat Joost Haltes, docent onderzoeker aan de HU, met zijn stand. Hij neemt nog een laatste hap van zijn broodje en begint te vertellen waarom hij hier staat. “Ik doe onderzoek naar slimme energiesystemen. Samen met studenten hebben wij een tafel gemaakt waar je kunt zien hoe de energiestromen in een woonwijk lopen.’’ Een groot probleem in Nederland is dat het stroomnet steeds voller en voller raakt, dat is ook goed te zien in het model dat op de tafel staat. ‘’Je ziet nu dat er vanaf elk huis groene lampjes branden die in een slinger naar de energiecentrale lopen. Nu zet ik bij één huis de zonnepanelen en de laadpaal aan en dan zie je dat de lampjes geel worden. Dit betekent dat de stroomvraag te groot is en dat kan de centrale niet aan.’’ Het model geeft niet alleen de problemen weer maar geeft ook de oplossingen aan. ‘’Wij hebben in beeld gebracht wat het effect zal zijn van een energieopslagaccu voor thuis. Als ik die plaats bij het huis die te veel energie vraagt, zie je dat de lampjes weer groen worden. Ook heb ik samen met de studenten onderzocht op welke tijdstippen de meeste energie wordt verbruikt. Zo zien we tussen 17:00 en 21:00 uur dat bewoners veel gebruikmaken van de laadpaal. Bewoners kunnen dus beter het opladen van de auto over de dag verspreiden.’’

Vanaf de kennismarkt loop je over een rode loper naar het netwerkgedeelte waar iedereen aan het genieten is van een hapje en een drankje. Bezoekers praten over wat ze gezien en gedaan hebben deze avond. Marijn Bouwman, één van de bezoekers,vertelt:” Ik ben vandaag bij twee lezingen geweest met verschillende sprekers. En ik vond het vooral leuk om te zien waar de HU allemaal mee bezig is.’’ Marijn werkt als projectleider op de HU en op deze manier kan ze op een leuke en gezellige manier nieuwe dingen leren en ontdekken waar studenten en docenten mee bezig zijn.

De sfeer die er de hele avond al hangt is informeel, bezoekers en standhouders gaan op een losse manier met elkaar om. Dat en de borrel na afloop zorgt voor enthousiasme bij bezoekers. ‘’De techniek is leuk, maar lekker eten en een biertje dan kom ik graag langs’’, zo vertelde een bezoeker met een glimlach.

Meer weten? Luister dan hieronder het interview van Damini Lachman.

Over de auteur