Utrecht West

Selecteer Pagina

Testen op hiv? Het kan ook anoniem

Testen op hiv? Het kan ook anoniem

Vrijdag 1 december is het werelds aids dag. In 2021 waren er meer dan 24.000 mensen met het hiv-virus, dat aids kan veroorzaken. Als je vermoedt dat je een soa zoals hiv hebt opgelopen, moet je dat laten testen. Hiv breekt namelijk je afweersysteem af, waardoor je lichaam gevoeliger is voor andere infecties en ziektes. Als je je wil laten testen denk je gelijk aan de GGD of huisarts, maar dit kan ook via een kliniek, zoals de OneDayClinic in Utrecht west. Wij vroegen Nienke, die hier als arts werkt, waarom je voor een kliniek zou kiezen.

Het kan moeilijker zijn om anoniem een SOA test te doen bij de GGD of de huisarts. Bij een praktijk zoals OneDayClinic kan dat wel. ‘Onze agenda is niet gekoppeld aan het Elektronisch Patiëntendossier. We vragen niet meer informatie dan nodig is en een patiënt kan zelfs een valse naam of geboortedatum opgeven.’ Door deze mogelijkheid tot anonimiteit hoopt de kliniek de drempel om te testen te verlagen.  ‘Soa’s zoals hiv worden nog altijd gezien als een stigma.’

Bovendien zijn er bij de GGD lange wachttijden. ‘Soms kan je bij de GGD helemaal geen afspraak maken, of je moet maanden wachten. Er is meer vraag naar dan wat ze kunnen bieden, dus de GGD verwijst dan vaak naar ons door.’ Zo kan je toch nog je laten testen op een soa, zonder al te lang te hoeven wachten.

Verslaggeefster Sofie Gerretschen is langs gegaan bij Nienke, arts bij OneDayClinic, om meer te weten te komen over testen op HIV.

Tekst: Liza Hoekstra

Audio: Sofie Gerretschen

Over de auteur

Liza Hoekstra

Ik ben Liza Hoekstra (2005), eerstejaarsstudent journalistiek op hogeschool Utrecht. Ik heb interesse in alles wat kunst en cultuur is en hou zelf ook erg van creatieve dingen doen. Ik hoop met mijn opleiding ook die kant op te gaan in de journalistiek, het liefst in de vorm van beeld en geluid.