Utrecht West

Selecteer Pagina

Gezondere lucht in Utrecht west

Gezondere lucht in Utrecht west

Foto van de locatie van de gesprekken door Kirsten Runge

 

Oog in Al – Tussen 25 november en 5 december gaat gemeente Utrecht op verschillende locaties met voorbijgangers op straat in gesprek over de maatregelen die ze willen nemen om de luchtkwaliteit in Utrecht te verbeteren.

 

De gemeente Utrecht is al een tijdje bezig met het verbeteren van de luchtkwaliteit door heel Utrecht. De gemeente is al erg lang met dit onderwerp bezig, dit is in het licht gekomen doordat er bewoners zijn die aangeven dat ze last hebben van slechte luchtkwaliteit door houtstook of doordat ze bij erg drukke wegen wonen. Hiervoor is het erg belangrijk dat de gemeente bepaalde beleidsdoelen heeft op luchtkwaliteit.

De gemeente wil voldoen aan de normen van de World Health Organization (WHO). Het is verplicht om aan de Europese normen te voldoen, waarmee Utrecht al goed op weg is. Maar de normen van de WHO zijn strenger, waardoor er meer maatregelen genomen moeten worden. Dit is ook waar de openbare gesprekken over gaan, ze willen mensen uit de omgeving bewust maken van wat er gaat gebeuren en eventueel andere maatregelen nemen aan de hand van andere ideeën die voorbijgangers zelf brengen. Ook willen ze te weten komen hoe de inwoners over de maatregelen denken waar de gemeente mogelijk stappen in wil nemen. “Er wordt binnenkort een stuk naar buiten gebracht vanuit de gemeente en daarin denken ze na over een aantal maatregelen die komende jaren uitvoering zouden vinden, en de gemeente vindt het belangrijk om te weten hoe daar in verschillende wijken in Utrecht over na wordt gedacht”, vertelt een medewerker van de gemeente Utrecht.  En de gezondere lucht is niet hun enige doel, ook hangt dit samen met mobiliteit, omdat het inrichten van een duurzamer mobiliteitssysteem heel sterk samenhangt met bijvoorbeeld uitstoot van auto’s.

Tekst – Kirsten Runge

Audio – Julia Sniecikowska

Over de auteur

Julia Śniecikowska

Mijn naam is Julia Sniecikowska. Mijn interesses liggen voornamelijk bij kunst, cultuur en passie van anderen. Mijn nieuwsgierigheid is altijd erg groot geweest, waardoor dit soort werk mij ook altijd plezier bezorgt.