Utrecht West

Selecteer Pagina

PLANDELDAG is voorbij maar wie is begonnen met het plandelen?

PLANDELDAG is voorbij maar wie is begonnen met het plandelen?

Zaterdag 26 augustus was het plandeldag (User, 2023) waar een groep mensen, ook wel genoemd plandelaars, de straten opgingen in Utrecht West om al het afval van de wegen te halen. Dit idee is ooit opgestart door Bernard en Alex van de app We Plog en Bernard verteld graag meer over de app.

12 jaar lang heeft Bernard in de milieuraad gezeten van zijn gemeente in België. Hij moest een keer een presentatie geven over zwerfafval en besefte zich eigenlijk hoe groot dit afvalprobleem wel niet is over de hele wereld. Hij is na de presentatie toen snel naar huis gegaan om te bekijken wat voor initiatieven er eigenlijk waren voor het opruimen van al dat afval. Tijdens het opzoeken kwam hij erachter dat er eigenlijk geen projecten bezig waren die dit soort dingen oppakte. Hij besloot met een vriend genaamd Alex, wat nu de medeoprichter van de app is, te gaan zitten en over dit probleem te praten.

Samen zijn ze op zoek gegaan naar een manier waarop je snel en efficiënt van dit zwerfafval probleem afkomt. Zo kwamen ze op de app “We Plog”. Op deze app zie je alle straten op de plek waar je je op dat moment bevindt. Deze straten hebben een kleur namelijk; rood, oranje, groen. Rood staat voor een straat waar nog zwerfafval te vinden zal zijn. Oranje betekent dat iemand oftewel een plogger of plandelaar bezig is met het opruimen van zwerfafval in die straat. Groen betekent (je raad het al) een straat zonder zwerfafval. Via de app kan je aangeven dat je dus bent begonnen met een opruimen van zwerfafval en vervolgens geef je dus aan dat de straat schoon is.

In december 2019 is dit genootschap opgericht. Vervolgens is de app in 2020 gelanceerd en bestaan ze dus nu alweer 3 jaar. De app wordt op dit moment al in 7 landen in Europa gebruikt en zal zich alleen maar meer gaan uitbreiden.

De appnaam hebben ze bedacht door het woord ploggen. Ploggen betekent plastic opruimen en joggen in 1 keer. Toch wil Bernard van deze term langzaam afkomen omdat je tijdens het joggen toch wat afval over het hoofd kan zien. Antom Damen was het uit Utrecht die met de term plandelen kwam.

Plandelen is dus ook waar Bernard naartoe wil. Van de app kunnen Bernard en Alex leven, gemeentes die deze app willen betalen daarvoor. Voor in de toekomst is de app bezig met ontwikkelen van digitale waardebonnen. Deze worden dan geplaatst in straten en wanneer vrijwilligers die straten opruimen verdienen ze waardebon. Gemeentes kunnen zelf de straten aangeven. Zo is de plandelaar en de gemeente blij.

Voor het audio-interview is er gesproken met Andy. Andy is de regionale organisator van de wekelijkse Plandelingen. Dit gesprek hadden we vlak voor de wandeling in Utrecht-West op het Schimmelplein.

Audio gemaakt door: Isa Russchenberg

Over de auteur

Mery van der Vlist

Hoi allemaal! Ik ben Mery van der Vlist (2002) en dit jaar begonnen aan de opleiding Journalistiek op de HU. Deze studie wil ik al heel lang doen, maar ik kwam van het MBO dus eerst heb ik daar 2 opleidingen van afgerond. Aan doorzettingsvermogen ontbreekt het dus niet, verder ben ik ook erg enthousiast, positief, en mega nieuwsgierig wat bij journalistiek ook goed van pas komt natuurlijk. Mijn eerste levensteug was in het dorpje Polsbroek en daar woon ik nog steeds. Wel lijkt het mij erg leuk om komend jaar een kamer in Utrecht te vinden! Wat ik wil doen binnen de journalistiek is nog een groot vraagteken, maar daar kom ik vanzelf achter gedurende de studie denk ik zo! :)