Utrecht West

Selecteer Pagina

Nationale Wecycle week, Hoe doen ze dat bij afvalscheidingsstation tractieweg

Nationale Wecycle week, Hoe doen ze dat bij afvalscheidingsstation tractieweg

Foto: Jorien Braber, De afvalscheidingscheidingstation tractieweg.

Schepenbuurt – Vanaf negen tot vijftien oktober is het de nationale recycle week. In deze week wil de stichting Wecycle aandacht vragen voor het recyclen van zoveel mogelijk grondstoffen in verschillend afval. Bij het afvalscheidingsstation aan de tractieweg wordt er al veel gescheiden door het in verschillende bakken te storten.

Ik heb op het terrein van het afvalscheidingsstation een rondleiding gekregen en hierbij heb ik gezien en uitleg gekregen over het scheiden van afval. Hier worden in verschillende bakken afval gescheiden door consumenten. Consumenten komen hun afval brengen en de medewerkers begeleiden de mensen dan om het afval in de juiste bak te gooien.

Er zijn verschillende bakken voor verschillende soorten afval. Aan het begin is een balie waar verschillend chemisch afval ingeleverd kan worden. Ook worden hier oude laptops, pc’s en harde schijven ingenomen. Deze worden wel achter slot en grendel bewaard. Hiernaast staan zakken waar piepschuim in gegooid kan worden. Deze zakken vullen zich best snel en moeten vaak vervangen worden.

Verderop kom ik de container tegen voor grote elektronische apparaten zoals wasmachines en koelkasten. Daarnaast staat nog een container voor de kleinere elektronische apparaten zoals tv’s en computer beeldschermen. Als ik verder loop kom ik bakken tegen waar bewerkt hout in gegooid moet worden. Verder staan er bakken voor metaal, producten met metaal erin verwerk, karton en restafval.

Aan het einde van de straat staat een container waarin spullen worden verzameld die nog naar de kringloopwinkel kunnen gaan. Hier staan elektronische apparaten, tafels en stoelen, speelgoed en kleding opgesteld om naar de kringloopwinkel te brengen. Door dit initiatief krijgen deze spullen een tweede leven.

Aan de andere kant van de straat liggen alle volle zakken met piepschuim opgeslagen. Naast de opslag van het piepschuim staat een container waar matrassen in gelegd kunnen worden. De matrassen moeten weer op een andere manier verwerkt worden om gerecycled te worden en daarom kunnen ze niet bij het andere textiel.

Als ik weer terug loop richting de ingang via de andere kant kom ik nog meer bakken tegen waar hout, textiel, grond en autobanden in gedaan kunnen worden. Helemaal aan het einde van de milieustraat staat een bak voor niet bewerkt hout wat nog prima ergens anders voor gebruikt kan worden. De organisatie werkplaats buurman gebruikt dit hout om door te verkopen. Klanten kunnen er thuis wat mee gaan maken of een plek in de werkplaats van het bedrijf huren of een workshop volgen. Niet iedereen heeft immers een grote schuur thuis.

Al deze initiatieven zorgen er voor dat niet alleen Utrecht en ook niet alleen Nederland maar de hele wereld in een circulaire economie terecht komen. Dit voor een betere toekomst waarin meer gerecycled wordt en de hele wereld een stuk milieu vriendelijker wordt.

Ik heb iemand geïnterviewd die werkt bij de afvalscheidingstation van Utrecht-West. Hij

Tekst: Jorien Braber.

Audio: Tjebbe van der Weerdt

Over de auteur

Tjebbe van der Weerdt

Hoi, ik ben Tjebbe Bart van der Weerdt. Ik ben geboren op 15 juni 2005. Ik ben geboren in Amsterdam en woon nu in Amstelveen. Ik heb mijn havo-diploma gehaald bij de Nieuwe School in Amsterdam.Ik vind het altijd leuk om met mensen over verschillende onderwerpen te praten en vond het ook heel leuk om onderzoek te doen over dingen die mij interesseren. Zo kwam ik bij de studie journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ik heb er zin in om alle aspecten van de journalistieke wereld te ontdekken. De positieve kanten en de negatieve kanten.