Utrecht West

Selecteer Pagina

Cash2 Grow organiseert eerste spaarkring Utrecht-West

Cash2 Grow organiseert eerste spaarkring Utrecht-West

Foto door: Isa Russchenberg. Ineke Damen, Rianne Smit en Viktor overleggen in spaarkring.

Lombok – Op woensdag 10 januari 2024 vond de eerste spaarkring bijeenkomst plaats in Utrecht-West. Deze spaarkring komt om de week bij elkaar in het cultuurtcafé ‘Kleine Max’. Deze spaarkringen worden georganiseerd door Cash2Grow en zijn bedoeld voor mensen die sparen lastig vinden en/of niet zo veel te besteden hebben. Iedereen boven de achttien jaar mag zich gratis aansluiten bij de bijeenkomst.

Ineke Damen en Rianne Smit van Cash2Grow zijn de begeleiders van de bijeenkomst op woensdag, beiden hebben ze daar een cursus voor moeten afronden. Ze hebben dus ook al eerder een spaarkring opgezet en deze begeleid.

Rond 18:30 gaan de deuren van het cultuurcafé open. “Speciaal voor de spaarkring wordt het café buiten openingstijd ter beschikking gesteld,” vertelt Ineke. De sfeerverlichting gaat aan en het is gelijk erg knus in het café. Op tafel worden verschillende kleurrijke boekjes neergelegd. Daarin worden alle afspraken opgeschreven die tijdens deze sessie worden besproken. Ook staat er een geldkistje op tafel.

Nadat alles is klaargezet komt de 28-jarige Victor het kleine café binnen. Victor is voor nu de eerste en enige deelnemer van de spaarkring. “Ik ben hier via een andere sociale groep gekomen, het lijkt mij wel heel erg interessant.” Wel hopen Ineke en Rianne op een grotere opkomst voor de volgende bijeenkomst.

Onder het genot van koekjes en thee vindt er een gesprek plaats. Het doel van de kring is, dat je ‘samen’ laagdrempelig spaart voor een doel. “Dit spaardoel is voor elke deelnemer anders, want iedereen heeft andere interesses,” vertelt Rianne. Victor vertelt over zijn spaardoel: “Ik spaar voor een Adidas Trainingspak. Zo’n pak is best duur, dus dat leek mij een mooi doel.” Rianne vertelt dat er tijdens de eerste bijeenkomst nog niet gespaard wordt, het gaat er dan meer om dat er goede afspraken worden gemaakt. Zo kunnen er kleine boetes worden uitgedeeld bij te laat komen, en zijn er zelfs leningen beschikbaar.

Naast het sparen, wordt er natuurlijk ook lekker gekletst tijdens zo’n bijeenkomst. Elke week is er een thema waarbij er verschillende opdrachten kunnen worden uitgevoerd. Diegene die daar geen behoefte aan hebben kunnen na het spaargedeelte weer naar huis, want in de spaarkring zijn ze erg flexibel.

Voor Victor is het erg belangrijk dat er een spaargroep bestaat. “Mijn bewindvoerder spaart eigenlijk voor mij, zo doet hij mijn geldzaken,” vertelt hij. Zijn geld staat onder bewind, dus hij mag en kan niet zelf beslissen over zijn geld. Wel krijgt hij geld voor zijn dagelijkse basisbehoeftes en boodschappen. Van dat geld gaat hij dus ook sparen. “Ik weet van mijzelf dat wanneer het geld in mijn handen is, het voor mij heel verleidelijk is om het geld ergens anders aan uit te geven. Dan vind ik het heel moeilijk om het ergens vast te zetten, dus dat werkt niet voor mij.” Victor staat vrijwillig onder bewindvoering, hij kan daardoor uitstappen wanneer hij wil. Het is nu bijna zeven jaar nadat Victor zijn schulden heeft afbetaald, dus is het bijna tijd om te stoppen met de bewindvoering. Daar is hij op dit moment naartoe aan het werken. Wel is het voor hem belangrijk dat hij eerst leert sparen. Dat is de voornaamste reden dat hij bij de spaarkring aanwezig is. Victor kijkt positief terug op deze eerste bijeenkomst.

Niet alleen in Lombok, maar ook in de binnenstad kan je je aansluiten bij een spaarkring. Ondanks dat je in Lombok kan aansluiten als je ouder bent dan 18, is de spaarkring in de binnenstad alleen voor jongeren tussen de 18 en 27.

Nadat alle afspraken zijn gemaakt en Ineke en Rianne tevreden wilden afsluiten, kwam er nog iemand binnen. Zij wilde ook graag meedoen met de spaarkring, maar was de tijd vergeten. Gelukkig kan zij zich op 24 januari aansluiten, want dan is de volgende bijeenkomst.

Op woensdag 10 januari was de eerste spaarkring-sessie van het Cash2 Grow initiatief in het café de Kleine Max. Noah Hensema neemt u mee tijdens de eerste sessie en gaat in gesprek met Ineke Damen (Regio Coördinator, Cash2 Grow) en Rianne Smit (Trainer en Coach, Cash2 Grow) over hoe een spaarkring-sessie eruit ziet. 

Tekst: Isa Russchenberg

Audio: Noah Hensema

Over de auteur

Noah Hensema

Ik ben Noah Hensema (2005) en ik ben eerstejaars student journalistiek aan de Utrechtse Hogeschool. Ik woon al mijn hele leven in Oosterbeek, dit is een klein dorp naast Arnhem. Ik ben erg nieuwsgierig, direct en hou ervan om met mensen in gesprek te gaan , dit is ook waarom de opleiding bij mij past. Naast de opleiding ben ik veel bezig met muziek. Ik hoop dan ook ooit als muziekjournalist aan het werk te gaan, echter hou ik al mijn opties open en ben ik benieuwd wat de school voor journalistiek mij gaat brengen.