Utrecht West

Selecteer Pagina

Een ijskoude verfrissing: de Wim Hof methode bij Restaurant Soia

Een ijskoude verfrissing: de Wim Hof methode bij Restaurant Soia

Foto: ijsbad ter illustratie

Oog en Al – Op zaterdag 23 december vond er een workshop plaats bij Restaurant Soia, van de Wim Hof Methode. Een rustige en groene omgeving, de perfecte locatie om even tot jezelf te komen door middel van een ijsbad. Gespannen gezichten waren te zien bij de deelnemers, maar ook de opluchting achteraf. 

Tekst: Iris van de Giessen

Een groep van 8 deelnemers staat gespannen te wachten in de serre van Restaurant Soia. De coaches die de workshop zullen geven zijn Jamie en Eline. Jamie en Eline zijn beide ervaren coaches van de Wim Hof methode. Zodra iedereen aanwezig is kan de workshop om 9.10 dan van start gaan. Eerst krijgen de deelnemers informatie over het verloop van de workshop en vervolgens over de effecten van een ijsbad op het menselijk lichaam. “Tijdens het nemen van een ijsbad maakt je lichaam een soort reis, na deze reis is je lichaam volledig opgeladen en voel je je kerngezond.” Jaime raadt het iedereen dan ook zeker aan om het vaker te doen: “Je kan dit uiteraard ook thuis doen, volg dan wel goed de instructies van de website.”

Rond 10.30 gaat de groep naar buiten, waar de ijsbaden voor ze klaar staan. De temperatuur is buiten al fris, zo’n 8 graden, maar de kandidaten staat zich uiteraard een veel koudere verassing te wachten. In een rij staat iedereen klaar om zichzelf onder te dompelen in het koude ijsbad. Voordat de kandidaten het ijsbad trotseren worden zij meegenomen in een zogenoemde “ademreis”. Eline vertelt de kandidaten hoe zij het best kunnen omgaan met de ademhaling en gedachtes. Na deze instructies staan de eerste 5 kandidaten klaar. De kandidaten slaken ieder nog een diepe zucht en laten zich langzaam zakken in het bad vol met ijs en water. Eenmaal volledig ondergedompeld in het bad met ijs, zijn de gezichtsuitdrukkingen een mengeling van intense concentratie en doorzettingsvermogen. Na ongeveer een halve minuut verandert de gezichtsuitdrukking van de deelnemers langzaam naar het beeld van zelfbeheersing en trots. Na 2 minuten zijn de eerste 5 deelnemers klaar en verlaten zij onder luidt applaus van de andere deelnemers de baden.

Zodra er wordt aangegeven dat de deelnemers klaar zijn klinkt er opluchting, maar ook blijven sommige deelnemers nog heel even een minuut langer zitten. Een van die deelnemers is Jasper Lohnen: “Ik blijf nog even zitten, want ik vind het in dit bad momenteel lekker dan de buitenlucht.”. Een van de velen positieve effecten is dat het nemen van een ijsbad zorgt voor een goede energie, dit kan Jasper zeker beamen: “Ik zag er ontzettend tegenop, maar nu ik het heb gedaan kan ik het heel erg waarderen. Mijn lichaam voelt opgeladen”. Ondertussen is iedereen klaar, en staan mensen in de buitenlucht nog na te bibberen en een handdoek om. Alle deelnemers kijken tevreden, met een lichte rode blos op de wangen bespreken zij uitgelaten hun ervaring met elkaar.

Rond 12.50 gaat de groep van 8 deelnemers weer terug naar binnen. Hier kunnen ze rustig omkleden en nog even neerploffen in de serre van Restaurant Soia. Ze krijgen allemaal nog een drankje van het restaurant om nog gezellig en warm binnen verder te kunnen kletsen. Ook een van de deelneemsters is Sylvia van der Boom en zij vertelt enthousiast over dat zij dit al vaker heeft gedaan: “Ik vind dit echt heerlijk om te doen, want ik voel mij nog wekenlang herboren en energiek.”

Over de auteur

Iris van de Giessen

Ik ben Iris van de Giessen en ik ben 21 jaar oud (2002). Nu zit ik in mijn eerste jaar van journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ik woon op mijzelf in Amsterdam, maar ik kom uit het mooie Soest. Van mijzelf ben ik erg nieuwsgierig en wil ik altijd alles weten. Daarnaast kan ik ontzettend slecht tegen onrecht en ben ik erg gedreven om de waarheid boven tafel te halen. Daarom wil ik graag de kant van onderzoekjournalistiek op!