Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Weggeefwinkel bereidt zich voor op feestdagen

Weggeefwinkel bereidt zich voor op feestdagen

LUNETTEN – De weggeefwinkel in Lunetten bewaart kleding om weg te geven voor de feestdagen. Kledingstukken als pakken en sierlijke jurken worden in de week voor de feestdagen in de winkel gehangen. Hierdoor heeft iedereen de kans om een leuke outfit uit te zoeken.  

De weggeefwinkel hoort bij de organisatie Wijk 3.0. Maria van der Weegen, activiteitenbegeleider in de winkel, vertelt dat het voor iedereen is die interesse heeft. ‘Er komen hier veel verschillende mensen. Van studenten tot ouders en alles wat er tussenin zit.’ Afgelopen jaren was het niet drukker in de periode voor de feestdagen, de verwachting voor dit jaar is niet anders. Dit komt doordat er opgemerkt wordt dat het niet zo bekend is in de buurt. 

Naar de weggeefwinkel wordt kleding gebracht die mensen niet willen houden. Vervolgens wordt die kleding in de winkel gehangen en door anderen meegenomen. Het fungeert dus als een soort ruilwinkel. Bezoekers zijn niet verplicht om altijd iets af te geven of mee naar huis te nemen. 

In de weggeefwinkel is een tafel waar altijd koffie klaar staat. Jopie de Ruiter vindt het erg leuk om naar de weggeefwinkel te gaan. Volgens haar zou de winkel nog vaker open mogen zijn. ‘Het zou mooi zijn als het ook open is met de feestdagen, want dat is nu niet zo. Je voelt je hier minder eenzaam en met kerst of nieuwjaarsdag zou dat ook heel fijn zijn.’ 

Voor het nieuwe jaar zijn er veel belovende plannen. Maria geeft aan dat er een idee is om ook iets te organiseren met houdbaar eten. ‘Een voedselkast zou ook erg mooi zijn. In januari gaan we beginnen met de ideeën, dat zou ook mooi samengaan met de kerstpakketten die iedereen dan heeft ontvangen.’ Ze merkt dat er in haar omgeving vaak eten zit in kerstpakketten wat niet wordt gebruikt. Een ander zou hier wel iets aan hebben.  

In het onderstaand audiofragment gaat u luisteren naar een interview met Sjon van Olst, directeur van kringloopwinkel de Wijkwinkel. Hij vertelt wat zijn ervaring is met de drukte tijdens de feestdagen. 

Over de auteur

Miranda Nibbering

Miranda Nibbering (2005) is student aan de School Voor Journalistiek. Ze is geboren in Den Helder en heeft in Schagen het HAVO afgerond. Maatschappelijke en ethische onderwerpen vindt zij interessant, ze hoopt dan ook elke kant van een verhaal voor het publiek te kunnen belichten. Later ziet ze zichzelf als presentatrice, maar ze houdt haar opties open.