Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Huurprijzen in Utrecht blijven stijgen, maar de vraag naar betaalbare woningen ook

Huurprijzen in Utrecht blijven stijgen, maar de vraag naar betaalbare woningen ook

In Utrecht neemt het aantal betaalbare woningen af terwijl de vraag ernaar blijft stijgen en ook zal blijven stijgen door de wooncrisis. De huurprijzen worden hierbij alleen maar duurder waardoor er minder betaalbare woningen overblijven. Als de prijzen blijven stijgen en de vraag ook stijgt, wordt de kloof alleen maar groter. Hoe is het zo ver gekomen?

Hogere prijzen, minder woningen en heel veel mensen die op zoek zijn naar een huis. In de gewilde studentenstad in het midden van Nederland speelt dit probleem al enkele jaren. In Utrecht lijken het aantal betaalbare woningen de laatste jaren af te nemen terwijl de vraag ernaar juist enorm stijgt. De wooncrisis is een feit en om deze op te lossen zijn betaalbare woningen juist zo belangrijk. Daarnaast blijven de huurprijzen in Utrecht aanhoudend stijgen. 

Vooral in de grote steden in Nederland blijven de huurprijzen stijgen. Hieronder vallen: Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven. Met Amsterdam op nummer 1 volgt Utrecht op de tweede plaats als het gaat om de hoogste huurprijzen in Nederland. In Utrecht betaal nu je zo’n 2.000 tot 2.100 euro per 100 vierkante meter. Per vierkante meter is dat ongeveer 21 euro. Deze prijzen zijn de laatste paar jaren alleen maar gestegen. De gemiddelde landelijke huurprijs is de laatste paar jaar juist relatief weinig gestegen en soms zelfs gedaald. In Utrecht daarentegen, is sinds 2018 alleen maar een stijging te zien. 

Aanhoudende bevolkingsgroei 

Utrecht is een echte studentenstad waardoor de vraag naar betaalbare woningen blijft toenemen. Volgens een grafiek van de gemeente Utrecht wonen in die stad vooral mensen tussen de 20 en 30 jaar oud. De meeste mensen van rond die leeftijd hebben behoefte aan een betaalbare huurwoning omdat ze nog niet genoeg geld hebben om een koopwoning te betalen. Mensen van boven de 40 bijvoorbeeld, hebben al wat langer de tijd gehad om te sparen. Daarbij is de bevolking in zijn algemeenheid alleen maar gegroeid en is de prognose dat de bevolking zal blijven groeien. Daarom is het bouwen van betaalbare sociale huurwoningen juist zo belangrijk. 

Steeds meer vraag 

Volgens statistieken van Pararius is de vraag naar woningen in Utrecht de laatste twee jaar enorm gestegen. In 2023 waren er in Utrecht gemiddeld 58 reacties per beschikbare woning en in 2021 waren dat er maar 10. Daarnaast zijn de woningen die vrijkwamen voor huurders afgenomen. Bovendien waren meer dan de helft van de reacties op de goedkoopste woningen, die 808 tot 1000 euro per maand kosten. De vraag naar die prijsklasse is vooral de laatste twee jaar flink gestegen. 

Er zijn dus verschillende redenen waardoor er een wooncrisis is ontstaan: de aanhoudende bevolkingsgroei waardoor steeds meer mensen een huis nodig hebben. De stijging van de huurprijzen, waardoor veel huizen te duur zijn voor de gemiddelde woonzoekende. En de vraag die daarbij ook alleen maar blijft stijgen en dan vooral de vraag naar betaalbare woningen. Er moet meer aandacht besteed worden aan betaalbare huurwoningen en minder aan dure koopwoningen zodat de wooncrisis  langzamerhand opgelost kan worden.

Over de auteur

Nova Lam

Nova Lam (2006) is beginnend journalist. Zij studeert aan de school voor Journalistiek in Utrecht. Zij woont in Hilversum, die vooral bekend staat om het zijn van de mediastad. Ze is al langere tijd geïnteresseerd in wat er gebeurt in de wereld. Vooral is zij geïnteresseerd in nieuws dat te maken heeft met maatschappelijke onderwerpen. Ze houdt erg veel van schrijven en daarom zou zij het liefst artikels willen schrijven voor bijvoorbeeld nieuwssites of misschien wel kranten. Ze is erg benieuwd wat ze nog gaat leren en wat ze uiteindelijk gaat betekenen voor de wereld als journalist.