Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Utrecht-Zuidenaren tijdens drukke feestdagen niet bang om vlees in te ruilen voor groenvoer

Utrecht-Zuidenaren tijdens drukke feestdagen niet bang om vlees in te ruilen voor groenvoer

UTRECHT-ZUID – Wanneer je de slagerij binnenstapt ruik je alle verschillende geuren al: hamburgers, rollade, of een stukje grillworst. Een lekker stukje vlees is voor veel Utrecht-Zuidenaren alleen niet meer zo snel van toepassing tijdens deze feestdagen. Veel mensen laten de rollade of varkenshaas achterwegen, en gaan verder op bijvoorbeeld de ‘vega wellington’. Ondanks het toenemende percentages vegetariërs blijven de slagers en speciaalzaken het druk houden tijdens kerst.

Het is een enorm koude dag in Utrecht-Zuid wanneer de kerstbomen opgetakeld worden op het Smaragdplein. Het zonnetje schijnt gelukkig wel, en er lopen genoeg mensen op de straten. Dit is namelijk geen normale doordeweekse donderdag, maar dit is de laatste donderdag voor de kerstdagen. Bij slagerij Pott en Zoon stromen de laatste mensen de winkel uit.

Bij Pott en Zoon merken ze ook een toename in de vega verkoop. Ester Pott, eigenares van de slagerij op het smaragdplein, vertelt met enthousiasme over de vega producten die zij verkopen. ‘We maken verse vega burgers op basis van graan, rode biet en courgette,’ vertelt ze. ‘Ook hebben we hier producten in de vriezer liggen voor op de barbecue, die we niet zelf maken maar wel verkopen’.

Naast de Nederlanders die trouw gourmetten met de feestdagen, zijn Nederlanders ook niet bang voor een stukje vlees op tafel. De rollade, varkenshaas en gevulde kalkoen staan hoog op de lijst met gewenste hapjes. Toch neemt het aantal vegetariërs elk jaar enorm toe. In de laatste paar jaren is zeker de helft van Nederland minder vlees gaan eten, waarvan ruim 5% volgens onderzoek van het CBS, geen enkel stuk vlees in hun dieet heeft zitten.

Pott ziet in de slagerij dat vega een trend is dat het vooral bij vrouwen goed doet. ‘De vrouw staat in de slagerij naar vega producten te kijken en de man staat er een beetje als doetje naast. Die wil liever een grillworst maar dat mag niet van de vrouw’. Alleen weet Pott niet hoelang deze trend voort gaat zetten. ‘Het is voornamelijk een trend onder de jeugd, en die doen het alleen als het hen zelf goed uitkomt. Ik denk dat het wel weer overwaait.’

Pott merkt in de slagerij onder andere dat mensen vaker voor een goed stuk vlees gaan, maar dan maar bijvoorbeeld drie keer per week. ‘Wanneer de “flexitariër” in Utrecht-Zuid voor een stuk vlees gaat gaan ze sneller voor een mooier, duurder stuk vlees. De rest van de week kiezen ze dan vegetarisch’, vertelt Pott terwijl zij worst staat te snijden.

Utrecht is hierbij toch wel de “vega-koploper” van Nederland. Uit onderzoek van datadienst Localfocus blijkt dat bijna 9% van de inwoners hier geen vlees of vis eet, en een ruim percentage ziet maar 1 á 2 keer per week een stukje op tafel verschijnen. De slagerij op het smaragdplein heeft in ieder geval genoeg achter het glas liggen voor de gemiddelde Utrecht-Zuidenaar.

Over de auteur

Deirdre van Gils

Deirdre van Gils (2006) is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht.