Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Kinderboerderij Koppelsteede over genomen maatregelen blauwtongvirus

Kinderboerderij Koppelsteede over genomen maatregelen blauwtongvirus

Foto: Pixabay door Khoinguyenfoto

Lunetten – Er is weer licht aan het einde van de tunnel voor schapenhouders en kinderboerderijen. Drie maanden na de uitbraak is het blauwtongvirus door de kou grotendeels verdwenen. Veel schapenhouders vrezen toch voor het aankomende jaar. Met nog geen vaccin op komst, is dit maar de stilte voor de storm. 

Niet meer kunnen drinken, mank lopen, kwijlen en een dikke blauwe tong zijn symptomen van een blauwtongbesmetting verspreid door de knut, een klein mugje. Hoewel een groot deel van de dieren herstelt, komen er ook dieren te overlijden, voornamelijk schapen. Nu het buiten wat kouder is, gaat het virus minder hard rond. Tegen de huidige blauwtongvariant bestaat nog geen vaccin dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geschikt vindt. Veel schapenhouders hebben twijfels of er wel een vaccin komt voordat het voorjaar begint. Daarom zetten zij alles op alles om de juiste maatregelen te nemen, om zo het virus zo goed mogelijk buiten te houden.

De fok voor de lammetjes bij stadsboerderij de Koppelsteede in Lunetten ligt het aankomende voorjaar ook stil. Het risico op gewrichtsproblemen of andere lichamelijke afwijkingen bij de lammeren is te groot. Daarom heeft de boerderij besloten aankomend jaar niet te gaan fokken met de schapen. Daarnaast is de ram komen te overlijden aan het gevolg van het blauwtongvirus. De boerderij moet dus eerst opzoek gaan naar een nieuwe goedgekeurde ram voordat er weer gefokt kan worden, en dat is op het moment erg lastig.

Dierverzorger Gradus van Eck vertelt in de onderstaande audio alles over de genomen maatregelen en de verandering in de dagelijkse verzorging van de schapen.

Music: Sad Reflection and Grief Piano by MusicLFiles

Over de auteur

Daphne van Beek

Daphne van Beek (2004) is een eerstejaars student journalistiek op de Hogeschool van Utrecht. Daphne schrijft nu voornamelijk nieuwsberichten en interviews voor de website van haar school in het thema criminaliteit in haar hyperlocal Utrecht Zuid. Ze is voornamelijk geïnteresseerd in misdaad en zou in de toekomst ook graag een misdaadjournalist willen worden. Ook probeert ze de wereld om haar heen steeds beter te begrijpen en luistert ze graag naar beide kanten van een verhaal.