Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Villa Vrede, dagopvang voor ongedocumenteerden, gaat verhuizen

Villa Vrede, dagopvang voor ongedocumenteerden, gaat verhuizen

Bron: website Villa Vrede

UTRECHT-ZUID – Al tien jaar lang steunt Villa Vrede ongedocumenteerden en vluchtelingen zonder verblijfsstatus uit Utrecht. Na tien jaar op dezelfde locatie gezeten te hebben gaan ze nu verhuizen. Villa Vrede is een dagopvang maar ook een activiteitencentrum. Zo kunnen bezoekers samen komen om een hapje te eten, spelletjes te doen of hun eigen talenten te ontwikkelen. Er komen dagelijks verschillende mensen langs, sommigen komen langere tijd en anderen zijn al snel weer weg. “Ze hebben dan hun plekje in de samenleving gevonden”, zegt coördinator Jaap Meeuwsen. 

Het begin 

Het opzetten van deze opvang begon in 2013. In die tijd kwamen er veel vluchtelingen naar Nederland en dat worden er elk jaar meer. Niet iedereen krijgt verblijfsrecht, hierdoor worden ze ongedocumenteerd en hebben ze officieel geen rechten in Nederland. In sommige gevallen is het ook niet mogelijk om teruggestuurd te worden naar je eigen land waardoor ze dus eigenlijk geen kant op kunnen. Ze zwierven over straat, kregen geen hulp en werden niet geaccepteerd in de samenleving. Zo ontstond er een initiatief om een opvang te organiseren voor deze mensen. Er werd wat geld vrijgemaakt en hiermee was het opzetten van de opvang begonnen.

De verhuizing

Momenteel zit de dagopvang aan de Wijnesteinlaan in Hoograven maar hier gaat verandering in komen. Per 1 maart moeten ze overgeplaatst zijn. De dagopvang zit nu naast een kerk, maar de kerk wil gaan uitbreiden. Hierdoor moesten de organisatoren naar een andere locatie gaan kijken. “Het was eerst wel even schrikken.”, zegt Meeuwsen “We wisten niet hoe snel we een nieuwe locatie zouden vinden, maar gelukkig is het gelukt”, aldus coördinator Meeuwsen. Ze zijn al deels begonnen met het inpakken van de spullen en organiseerden vorige week een goodbye party. “De nieuwe locatie is eigenlijk al zo goed als klaar dus we kunnen er gelijk intrekken”, zegt Meeuwsen. Ze hebben een open dag gehad op de nieuwe locatie zodat ze alvast kennis konden maken met de bewoners en zo werden zij gelijk geïnformeerd over wat Villa Vrede inhoudt. 

Villa Vrede 

De dagopvang is een plek waar ongedocumenteerden samen kunnen komen om wat te eten maar hiernaast worden er ook veel activiteiten georganiseerd. Hun doel is om mensen zonder verblijfsstatus een plek te bieden voor ontmoeting, ontspanning en ontwikkeling. Bezoekers voelen zich er thuis. Het is een fijne plek voor afleiding van hun situatie. Ook komen ze door Villa Vrede in aanraking met mensen die soortgelijke dingen hebben meegemaakt. Hierbij leren ze automatisch nieuwe contacten kennen en kunnen ze steun zoeken bij elkaar. De bezoekers zien elkaar als een soort familie. Ze kunnen ook hun eigen talenten ontwikkelen. Zo zijn er bijvoorbeeld taallessen maar ook sport en muziekactiviteiten.  Villa Vrede heeft twee hoofdcoördinatoren en de rest van de medewerkers zijn vrijwilligers. Dit maakt ook dat zij een non-profitorganisatie zijn. Hierdoor is het voor iedereen zonder verblijfstatus mogelijk om een bezoekje te brengen aan Villa Vrede ondanks hun financiële status. 

Over de auteur

Nova Lam

Nova Lam (2006) is beginnend journalist. Zij studeert aan de school voor Journalistiek in Utrecht. Zij woont in Hilversum, die vooral bekend staat om het zijn van de mediastad. Ze is al langere tijd geïnteresseerd in wat er gebeurt in de wereld. Vooral is zij geïnteresseerd in nieuws dat te maken heeft met maatschappelijke onderwerpen. Ze houdt erg veel van schrijven en daarom zou zij het liefst artikels willen schrijven voor bijvoorbeeld nieuwssites of misschien wel kranten. Ze is erg benieuwd wat ze nog gaat leren en wat ze uiteindelijk gaat betekenen voor de wereld als journalist.